Amnesty: Hamas heeft ?collaborateurs? gedood

Tijdens en na het recente Israëlische offensief in de Gazastrook hebben de Hamas-machthebbers in het gebied een geweldscampagne gevoerd tegen vermeende collaborateurs met Israël alsmede tegenstanders en critici. Daarbij zijn zeker twintig mensen doodgeschoten. Anderen zijn door de knieën geschoten of ernstig mishandeld. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een gisteren gepubliceerd onderzoek.

De campagne begon kort na het begin van het Israëlische offensief tegen de raketbeschietingen vanuit de Gazastrook, dat van 27 december tot 18 januari duurde en waarbij circa 1.300 Palestijnen, onder wie honderden burgers, de dood vonden. Doelwit van Hamas waren Palestijnen die gevangen zaten op verdenking van collaboratie met het Israëlische leger en die ontsnapten na een Israëlisch bombardement op de gevangenis van Gaza op 28 december. Andere mikpunten waren ex-leden van de veiligheidsdiensten van de Palestijnse Autoriteit van president Abbas en activisten van Abbas’ Fatah.

Amnesty meldde dat het zich ernstige zorgen maakt dat de machthebbers van Hamas dergelijke misdrijven op zijn best negeren maar ze ook mogelijk maken of zelfs aanmoedigen, in plaats van er een einde aan te maken. Een woordvoerder van Hamas zei op een persconferentie op 2 februari dat „de regering onderscheid maakt tussen schendingen [van de wet] en de acties van het verzet om zich tegen collaborateurs te beschermen in oorlogstijd”.

Het onderzoek van Hamas is te lezen op amnesty.org