8 redenen om uit te gaan

De schoenen van Jan Jansen Jan Jansen, schoenontwerper, Bijenkorf, 27 april 2006, Amsterdam, foto Maarten van Haaff

1 lezingen

Broodje aap

Utrecht: Boothzaal, Universiteitsbibliotheek. Elke woensdag t/m 1 april, 13.00-13.45u. ww.sg.uu.nl

Wetenschappers spreken over bekende ‘broodje aapverhalen’ op het terrein van hun vakgebied. Vanmiddag: Drs. Peter Burger (praktijkstudie Journalistiek en Nieuwe Media, UL) over ‘Drugs in je drankje’.

2 animatiefilm

Ponytail (Barry Doupe, 2008)

Rotterdam: Worm. Tijd: 20.30u. Toegang: 5 euro. www.wormweb.nl

De personages in Ponytail van de Canadese filmmaker Barry Doupe lijken verdwaald in een vergeten Fassbinderfilm maar dan gespeeld door Sims-avatars.

3 toneel

Angels in America

Amsterdam: Stadsschouwburg. Tijd: 18.00u. www.ssba.nl

Toneelgroep Amsterdam speelt het vijf uur durende, aangrijpende stuk Angels in America, waarin schrijver Tony Kushner de aidsepidemie in de Reagan-jaren verbindt met apocalyptische fantasieën over het uiteenvallen van de westerse maatschappij.

4 afro jazz

Rhythm Orgy Sessie

Utrecht SJU jazzpodium. Tijd: 21.00u. Entree: vrij. www.sjujazz.nl

Het maakt niet uit welk instrument je bespeelt of uit welke windstreek je komt, we komen uiteindelijk allemaal uit Afrika, vindt sessieleider Michael Baird (drums). Ook met Ousmane Seye (percussie) en special guest Michiel Borstlap (elektrische piano). Ervoor, tussendoor en erna hoor je Afrobeats van dj Pinky.

5 feestje

DVD release party Langweiligkeit 9

Den Haag: Theater Zeebelt. Tijd: 20.00u. Toegang: gratis. 070-3656546 & www.langweiligkeit.com

Er is een dvd samengesteld van Langweiligkeit 9, het undergroundfestival met 250 acts op 20 locaties in Den Haag. Een terugblik met live-acts en de presentatie van de DVD.

6 mobiel museum

De Bouwkeet on tour

Amsterdam IJburg: Het Blauwe Huis. T/m 28 mrt, wo, vr, za 12.00-18.00u, do tot 20.00u. Toegang: gratis. www.stedelijkindestad.nl

De Bouwkeet biedt tot de oplevering van het nieuwe Stedelijk Museum Amsterdam op verschillende locaties een wisselend programma met workshops, interviews, films, presentaties en interventies. Plaatsen zijn beperkt, reserveren noodzakelijk.

7 schoenen

Jan Jansen en Swip Stolk

Nijmegen: T/m 30 augustus. www.museumhetvalkhof.nl

Een kleurrijk overzicht van 45 jaar schoenontwerpen met ongeveer honderdzestig designschoenen. Het werk van Jan Jansen wordt gecombineerd met dat van grafisch vormgever Swip Stolk. Van zijn hand zijn er rubberen en stalen sieraden en wandobjecten te zien.

8 theater

Floor Leene: JijBijMij

Utrecht: Theater Kikker. Tijd: 21.30u. Entree: 9-11 euro. www.theaterkikker.nl; www.nieuwutrechtstoneel.nl

Naar aanleiding van haar monologen uit Vrijdans maakt Floor Leene een monoloog over een jonge vrouw, die zich verliest in haar verliefdheid.