Zelfs rokers worden gezonder in een rookvrije omgeving

rotterdam. Zelfs rokend horecapersoneel wordt gezonder als ze werken in een rookvrij café. Dat rolt uit Schots onderzoek onder bijna 200 obers en barkeepers dat duurde van twee maanden vóór het horecarookverbod (26 maart 2006 in Schotland) tot een jaar later. Rookverboden in de horeca worden ingesteld om het personeel te beschermen tegen ziekte door meeroken. Het aantal mensen dat last had van een piepende ademhaling, een ochtendkuch, van de hele dag hoesten, van rode en tranende ogen, van kortademigheid, van snot en van slijm, nam flink af. Soms met meer dan de helft. En onder rokers was die daling er ook. De rokers hadden tijdens de eerste meting wel bijna tweemaal zoveel klachten als de niet-rokers. Dat schrijven Britse onderzoekers in Occupational and Environmental Medicine.