Wrakingsverzoek in de bunker

Advocaat Peter Plasman wil de rechtbank wraken in het grote liquidatieproces dat draait om moorden in de Amsterdamse onderwereld. Plasman betwijfelt of rechtbankvoorzitter Frits Lauwaars onbevooroordeeld is ten opzichte van zijn cliënt Fred R. De wrakingskamer van de rechtbank had bij het sluiten van de krant nog geen besluit genomen over het verzoek.

Fred R. wordt door justitie onder andere gezien als opdrachtgever van de moord op caféhouder Thomas van der Bijl. De rechtbank, met Lauwaars als voorzitter, veroordeelde vorig jaar vier verdachten tot maximale straffen van 14,5 jaar voor die moord. De rol van Fred R. werd toen niet behandeld. Maar volgens Plasman wordt in dit vonnis de rol van R. nadrukkelijk meegenomen. De vier veroordeelden wezen R. aan als opdrachtgever.

De zaak van Fred R. werd vorig jaar op verzoek van het OM gesplitst van de zaak tegen de andere vier verdachten. Die beslissing werd genomen door Lauwaars. Volgens Plasman ging Lauwaars daarmee in tegen een eerdere beslissing van zijn collega-rechter Dick van den Brink.

Van den Brink zou het grote liquidatie-onderzoek gaan doen maar trok zich eind vorig jaar onverwacht terug. „Ik sluit niet uit dat de beslissing van Van den Brink mede is ingegeven door het feit dat Lauwaars een eerdere beslissing van Van den Brink heeft teruggedraaid”, aldus Plasman.

Achtergronden op nrc.nl/onderwereld