Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Dichtbij Nederland. Vandaag o.m. opnieuw aandacht voor het noodweer in Marokko en de gebrekkige hulpverlening aan de slachtoffers. Ook aandacht voor Nederlandse Turken die hun droom verwezenlijken om in Istanbul te gaan wonen, met een portret van Hülya en Sezer Arslan, die twee jaar geleden verhuisden naar Istanbul en daar een callcenter begonnen. Ned.1, 17.30-17.50u.

EénVandaag. Op de dag van de verkiezingen in Israël een gesprek met Yuval Rabin, de zoon van de vermoorde premier Yithzak Rabin, over de teloorgang van het vredesproces, dat door zijn vader is ingezet. Hij zegt dat nu geen sterke politieke leiders aan de verkiezingen deelnemen en denkt dat vrede verder weg is dan ooit. Ook Miri Aloni, de zangeres met wie Yithzak Rabin minuten voor zijn dood het vredeslied zong, komt aan het woord. Ze zingt dat vredeslied nog steeds, maar de boodschap komt niet meer aan. Ned.1, 18.20-18.40u.

Netwerk. Reportage vanuit Rome met het laatste nieuws en de achtergronden van de ‘euthanasie-crisis’ in Italië en een vooruitblik op de Israëlische parlementsverkiezingen. Ned.2, 20.25-20.50u.

Live uit Jeruzalem. Rechtstreeks uitgezonden praatshow uit Jeruzalem over de verkiezingen in Israël. Gesprekken met betrokkenen, afgewisseld met reportages en optredens. Presentatie: Hadassah de Boer, Abdellah Dami en Andries Knevel. Ned.3, 21.15-22.00u. Vervolg: Ned.3, 22.55-23.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. De eerst exit-polls van de Israëlische verkiezingen en een portret van de rechts-nationalistische partij van Avigdor Lieberman. Verder aandacht voor de Nederlandse autodealers die zware tijden doormaken. Ned.2, 22.15-22.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. Nick Jue, directeur van de Postbank, praat over het einde van de oer-Hollandse bank. Ray Slijngaard & Anita Doth kondigen de terugkeer van hun band 2Unlimited aan. Met No Limit waren ze in 1993 goed voor een nummer-1-hit in 35 landen. Ned.3, 19.30-20.20u.

Pauw & Witteman. Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders praat, samen met Marco Borsato, over hun bezoek aan ex-kindsoldaten in Colombia. Het cabaretduo Veldhuis en Kemper vraagt aandacht voor zijn nieuwe programma We moeten praten, dat binnenkort in première gaat. Ned.1, 23.00-23.55u.

Phara. Praatprogramma. De baas van de Fortis-holding, Karel de Boeck, praat met Lieven Van Gils en Phara de Aguirre en beantwoordt vragen die kijkers via de website van Canvas hebben ingestuurd. Canvas, 23.10-23.55u.

documentaire

De prinses Elisabethbasis: een missie op Antarctica. Eerste twee delen van een zesdelige documentaire over het ontwerp en de bouw van een Belgische onderzoeksbasis op Antarctica. De Prinses Elisabethbasis zal volledig draaien op hernieuwbare energie. Een gedurfd project: overleven zonder fossiele brandstof in het meest extreme klimaat op aarde. Canvas, 22.20-23.10u.

informatief

Who do you think you are? Genealogische serie waarin bekende Britten hun stamboom onderzoeken. De overgrootvader van de Britse journaliste Fiona Bruce, Frederick Crouch, sneuvelde in WO I onder mysterieuze omstandigheden. Bij onderzoek komt niet alleen de trieste waarheid tevoorschijn, maar stuit Bruce op nog een aantal pikante familiegeheimen. BBC 2, 20.00-21.00u.

Horizon: Why do we dream? Populair-wetenschappelijk programma. Aan de hand van experimenten en persoonlijke verhalen wordt onderzocht waar dromen vandaan komen, welke betekenis ze hebben en waarom we dromen. Recente bevindingen geven aan dat dromen geen wilde fantasieën zijn en dat zij grote invloed hebben op het geheugen, het leervermogen en de mentale gezondheid. BBC 2, 22.00-23.00u.

De rijdende rechter. Mr. Frank Visser oordeelt. Joris parkeert zijn auto op een parkeerterrein in de gemeente Bergen (NH). Het parkeerterrein is opgebroken, de slagbomen doen het niet en de centrale parkeerautomaat is buiten gebruik. Hij denkt dat er geen parkeergeld betaald hoeft te worden, maar vindt later een prent van 50 euro onder zijn ruitenwisser. Joris heeft genoeg van die ambtenarij en legt zijn probleem voor aan de rijdende rechter. Ned.1, 22.30-23.00u.

Film met Jonathan Ross. Filmmagazine. Reportage over de van filmstudio’s onafhankelijke filmsector (The Indies). Filmrecensies van een biopic over rapper Notourious, The Pink Panter II, en Creation, over het leven van Darwin. BBC 1, 0.15-0.45u.

reality

Spy. Realityserie waarin acht vrijwilligers via een afvalrace worden opgeleid tot spion. Afl. 1: Het onbekende tegemoet. Ned.3, 23.00-0.05u.

radio

Kunststof. Actrice Liz Snoijink over het toneelstuk Kopenhagen dat ter ere van de 75ste verjaardag van Bram van der Vlugt opnieuw op de planken wordt gebracht in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en waarin zij een rol speelt. Radio 1, 19.02-20.00u.