Toshiba TG01: snelste smartphone ter wereld

De Toshiba TG01 maakt gebruik van een mobiele chip die de 1 GHz grens doorbreekt. Dat maakt het toestel – voorlopig – tot de snelste smartphone ter wereld. Volgende week begint in Barcelona het Mobile World Congress. Op deze gadgetbeurs zijn alle telefoonleveranciers vertegenwoordigd met nieuwe modellen. De eerste productaankondigingen stromen nu al binnen, waaronder de

Toshiba TG01

Toshiba TG01Toshiba TG01

De Toshiba TG01 maakt gebruik van een mobiele chip die de 1 GHz grens doorbreekt. Dat maakt het toestel - voorlopig - tot de snelste smartphone ter wereld.

Volgende week begint in Barcelona het Mobile World Congress. Op deze gadgetbeurs zijn alle telefoonleveranciers vertegenwoordigd met nieuwe modellen. De eerste productaankondigingen stromen nu al binnen, waaronder de Toshiba TG01.  Een smartphone met enorm aanraakscherm van 4,1 inch beeldoppervlakte - daar heb je echt je handen vol aan. Het ‘sleek, elegant design’ van de flinterdunne TG01 herbergt veel rekenkracht, dankzij de 1 GHz chip van Qualcomm. Dan voel je je oud, want het Hebben-team herinnert zich als de dag van gisteren dat de pc de 1 GHz-barrière slechtte. Om precies te zijn maart 2000, toen Intel AMD ruzieden over de vraag wie er als eerste een 1 GHz-processor leverde.

TG01 met 4,1 inch scherm

TG01 met 4,1 inch schermTG01 met 4,1 inch scherm

Niet meteen roepen dat dit daarom een iPhone-killer is: de TG01 draait nog op Windows Mobile  6.1 en dat haalt het qua gebruiksgemak niet bij Apple’s mobiele besturingssysteem, of Google Android.  Van Android, waar nu nog maar één toestel op draait,  zullen we in Barcelona ook veel gaan horen. Nu maar hopen dat Microsoft in Spanje de nieuwe Windows Mobile presenteert.
Op de foto hiernaast zie je hoe loeigroot het scherm is. Let niet op de slecht verzorgde nagels van de Toshiba-meneer die het toestel vasthoudt. Meer foto’s op pocket-lint.co.uk.

Nog even over Qualcomm: het Snapdragon platform heeft ook een 12 megapixel beeldchip en is krachtig genoeg om HD-beelden (720p) weer te geven. Dat belooft wat voor de nieuwe generatie telefoons.

    • Marc Hijink