Tophonkballer Rodriguez bekent doping

De Amerikaanse sterhonkballer van de New York Yankees, Alex Rodriguez, heeft gisteren op de sportzender ESPN toegegeven tussen 2001 en 2003 doping te hebben gebruikt.

President Barack Obama noemde tijdens een persconferentie het nieuws van de dopingkwestie „deprimerend, nieuws dat een compleet tijdperk beschadigd”. Obama zei te hopen dat kinderen dit nieuws horen. „Zodat ze kunnen inzien dat ze geen grote loopbaan moeten nastreven als die op leugens is gebouwd.”

Het blad Sports Illustrated meldde afgelopen weekeinde dat de 33-jarige Rodriguez, de best betaalde honkballer, tot tweemaal toe betrapt was op het gebruik van spierversterkende hormonen. Zijn naam komt voor op een lijst met die van 104 collega’s, die allen verboden middelen namen.

Geëmotioneerd bekende Rodriguez tegenover ESPN dat hij zich tijdens zijn drie seizoenen in dienst van de Texas Rangers, waar hij in 2003 werd uitgeroepen tot de meest waardevolle speler van de Major League, had laten verleiden tot gebruik van anabole steroïden. „Toen ik in 2001 bij Texas kwam voelde ik een enorme druk. Het gewicht van de hele wereld lag op mijn schouders om elke dag weer te moeten presteren op het allerhoogste niveau.”

Volgens ‘A-Rod’ was de cultuur destijds anders. „Niemand deed er moeilijk over. Ik was jong, dom en naïef. En ik wilde bewijzen dat ik bij de beste honkballers ooit behoorde. In die sfeer heb ik verboden middelen genomen. Dat spijt me zeer, ook al hoorde het er toen gewoon bij. Ik schaam me voor die tijd en wil me verontschuldigen bij mijn fans, in het bijzonder bij mijn fans in Texas. Ik stond helemaal niet stil bij wat ik nam. Pas daarna heb ik bewezen dat ik dat spul helemaal niet nodig heb.”

In 2003, het jaar waarin Rodriguez en de andere honkballers betrapt zijn, spraken clubeigenaren en spelersvakbond op vertrouwelijke basis af dopingcontroles te houden. De honkballer zal daarom niet worden gestraft. Pas in 2004 besloot de honkbalbond sancties in te stellen bij overtreding van de dopingregels.

Yankees-eigenaar Tom Hicks zei gisteren dat hij zich verraden voelt. „Ik ben teleurgesteld in Alex. Hij heeft me verzekerd dat hij te veel respect voor zijn lichaam heeft om zulke dingen te doen.”

Rodriguez tekende in 2007 bij de Yankees een tienjarig contract ter waarde van 305 miljoen dollar (236 miljoen euro). Dertig miljoen is voor de verbetering van het record van 762 homeruns. De teller staat nu op 553. De honkballer speelt in maart in Puerto Rico met de Dominicaanse Republiek tegen Nederland. Rodriguez werd geboren in New York, zijn beide ouders zijn Dominicaans.