Soundscapes suizen als de wind rond een klif

cd pop The Giants of Húsavík.

cd pop

The Giants of Húsavík.

idem

Voor het In The Cabin-project van producer Maarten Besseling vertrekken Nederlandse muzikanten naar ver gelegen oorden om in een hutje, kelder of vakantie-huis, in ongeveer tien dagen een plaat op te nemen.

Afgelopen september vertrokken dark jazz/breakcore-pionier Jason Köhnen alias Bong-Ra en Gem-zanger Maurits Westerik samen naar IJsland. Het resultaat, zoals nu te horen op de cd The Giants of Húsavík, is een voor beide partijen onverwacht geluid. De onherbergzame omgeving inspireerde Köhnen en Westerik tot tracks die eerder klinken als ‘soundscapes’ dan als liedjes. De elektronica lijkt de natuur te imiteren: suizend als de wind rond een klif, kolkend als van stromend water, met mooi geïntegreerde accenten van gitaar en piano. Het klinkt echoënd en koud bij de Giants of Húsavík. Maar de stem van Westerik, die op deze gedragen toon klinkt als Richard Ashcroft (The Verve), geeft een track als Mobile toch een popgevoel. De nummers zijn als ijswanden waar de warmbloedige stem van Westerik als een toorts tegen afsteekt.

HESTER CARVALHO

    • Hester Carvalho