Schiphol-taks

De vliegtaks zou Schiphol aan concurrentiekracht doen verliezen (nrc.next, 6 februari). Maar is dat de enige oorzaak? De spoorverbinding met Schiphol blijkt kwetsbaar voor storingen, de horeca op de luchthaven is extreem duur, de rijen voor de incheckbalies zijn lang en de wachtkamers op de pieren bieden het comfort van een kale veestal. Het meest ontmoedigend zijn de wachttijden voor de paspoortcontrole. Vlieg vanaf een buitenlandse luchthaven en je pas wordt alleen bij het inchecken gecontroleerd. Op Schiphol is het normaal 20 minuten te moeten wachten om door een norse marechaussee te worden besnuffeld.

Het is een soort spookverschijnsel, want geen enkele andere luchthaven probeert mensen die willen vertrekken met alle macht tegen te houden.

    • Doeko Bosscher Groningen