Sarkozy onverwachts op bezoek in Bagdad

De Franse president Nicolas Sarkozy is vanochtend aangekomen in de Iraakse hoofdstad Bagdad voor een verrassingsbezoek. Hij is het eerste Franse staatshoofd dat het land bezoekt na de Brits-Amerikaanse inval van maart 2003. Sarkozy riep andere Europese landen op ook de banden met Irak aan te halen. „Het is in Europa’s belang een hand uit te steken en de vrede hier te steunen.”

Tijdens een ceremonie in de buitenlucht werd Sarkozy officieel welkom geheten door zijn ambtgenoot Talabani. Sarkozy feliciteerde hem met de relatief rustig verlopen stembusgang van eind vorige maand. „De verkiezingen waren zeer, zeer succesvol”, aldus Sarkozy. „Frankrijk gelooft in de eenheid van Irak, en de wereld heeft een sterk Irak nodig.”

Frankrijk was een belangrijke wapenleverancier van de verdreven Iraakse leider Saddam Hussein en had grote handelsbelangen in het land. Onder Sarkozy’s voorganger Chirac raakte de verhouding met de VS sterk bekoeld toen Parijs weigerde de militaire inval te steunen die uiteindelijk leidde tot de val van Saddam. De relatie met het nieuwe regime in Irak leed onder dat conflict.

Sinds zijn aantreden in mei 2007 heeft Sarkozy getracht de banden met Irak en de VS te verbeteren. In augustus 2007 en juni 2008 bracht Sarkozy’s minister van Buitenlandse Zaken Kouchner al bezoeken aan Irak. Volgens Iraakse en Franse functionarissen zijn de landen in gesprek over hervatting van de levering van militair materieel, waaronder helikopters en onderdelen voor het wapentuig dat Frankrijk in de jaren ‘80 aan het land verkocht. (AP)