Rupsen klinken als mierenkoningin

rotterdam, 10 febr. - Rupsen van een Europese vlinder laten zich door mierenwerksters verwennen alsof ze mierenkoninginnen zijn. De rupsen bedriegen de mieren door het geluid van de koninginnen na te bootsen; het is de eerste keer dat `akoestische misleiding` van mieren gezien is. Van het berggentiaanblauwtje (Maculinea rebeli) was al bekend dat zijn rupsen zich in mierennesten laten voeren. De werksters denken dat het mierenlarven zijn, want de rupsen ruiken net als de larven. Wat echter onverklaard bleef, is dat de larven zelfs met voorrang behandeld worden. Dreigt er gevaar, dan redden werksters liever de rupsen dan hun eigen broedsel. Dat, blijkt nu in een studie die vrijdag verscheen in Science, komt doordat de rupsen het geluid maken van (volwassen) mierenkoninginnen. De koninginnen raspen delen van hun onderlijf tegen elkaar om hun status te bevestigen. De rupsen apen dat gerasp na.

Beluister de raspende rusp op nrc.nl/wetenschap