Ruimte voor emoties bij gesprek Ajax-fans

Een afvaardiging van de Ajax-supporters, algemeen directeur Rik van den Boog, trainer Marco van Basten en manager technische zaken Danny Blind hebben gisteren „een pittig, maar goed gesprek” gevoerd over de slechte prestaties van de Amsterdamse ploeg de afgelopen weken in de eredivisie. Dat meldt de club op de website.

Het gesprek was afgedwongen door supporters die zondag bij de Arena de spelersbus tegenhielden, bij terugkeer van de ploeg uit Arnhem. Daar had Ajax met 4-1 van Vitesse verloren. De achterstand op koploper AZ liep daardoor op tot veertien punten. Vrijdag liepen supporters nog het trainingsveld naast de Arena op toen de selectie daar trainde. Een steward werd opzijgezet en in een dreigende sfeer stond Van Basten het groepje supporters – allen met capuchons over hun hoofden – te woord. Dat was weer een gevolg van de thuiswedstrijd dinsdag tegen Heracles (2-2). In de slotfase werd een zuiver doelpunt van Luis Suarez afgekeurd, maar dat zagen de fans niet als een verzachtende omstandigheid.

Na het gesprek met vertegenwoordigers van de Supportersvereniging Ajax, AFCA-supportersclub, Vak M, F-side en Vak 410/jongeren verklaarde directeur Van den Boog afgesproken te hebben niet de „ins en outs van de bijeenkomst prijs te geven”. Van den Boog: „Het is logisch dat er na een aantal slechte wedstrijden emoties loskomen bij de supporters. Tijdens dit anderhalf uur durende gesprek was er ruimte die emoties te uiten.” De supporters gaven aan Van Basten onvoorwaardelijk te steunen, aldus de verklaring op de site. De fans vinden wel dat de spelers harder moeten werken en dat meer contact tussen de supporters en de club wenselijk is. „Alles verliep heel respectvol”, aldus Van den Boog.

Op de website roept Ajax supporters op zondag extra vroeg naar de Arena te komen, voor de klassieker tegen Feyenoord. „Want ook voor de spelers is de aanwezigheid van het publiek, lang voordat de wedstrijd begint, een extra stimulans.”