Rochdale: drie nieuwe commissarissen

De ministers Van der Laan en Cramer (beiden VROM, PvdA) hebben drie vertrouwelingen aangesteld als commissaris bij de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale. De bewindslieden verwachten dat het woningbedrijf door het optreden van de ontslagen Hubert Möllenkamp „ernstig benadeeld is”.

De benoeming van een nieuwe (tijdelijke) raad van commissarissen bij Rochdale wordt gemeld in een brief aan de Tweede Kamer. Eerste ondertekenaar van deze brief is minister Van der Laan, voormalig advocaat in Amsterdam. Zijn kantoor behartigde de belangen van Rochdale bij diverse gelegenheden.

Het drietal dat nu is benoemd, vormde al de vorig jaar door VROM ingestelde monitorcommissie die de onderzoeken naar de transacties begeleidt. Het zijn G. Minderman, hoogleraar public governance en public law, G. Aquina, oud-voorzitter van de raad van bestuur van het Nederlands Christelijk Instituut voor de Volkshuisvesting en R. Craemer, voormalig hoofdofficier van justitie bij het Functioneel Parket.

Eerder al werd bekend dat de minister twee toezichthouders bij Rochdale heeft aangesteld.

Tevens heeft Van der Laan gebruikgemaakt van de mogelijkheid in het Besluit Beheer Sociale Huursector om Rochdale een aanwijzing te geven binnen zes weken orde op zaken te stellen. Dat zware middel is volgens de minister nodig omdat het onderzoek naar de vastgoedtransacties door Rochdale „ertoe zou kunnen leiden dat de situatie nog ernstiger moet worden ingeschat dan thans het geval is”.

Forensische experts van Deloitte Forensic and Dispute Services onderzoeken de zakelijke overeenkomsten die de ontslagen bestuursvoorzitter Möllenkamp in het verleden is aangegaan met diverse vastgoedondernemingen. De ministers zeggen in hun brief dat „er zorg bestaat over de zuiverheid van partijen waarmee Rochdale transacties heeft uitgevoerd”.

Eerder al stelde Deloitte een rapport op over het persoonlijk handelen van Möllenkamp. Dit leidde tot de conclusie dat sprake was van zelfverrijking. Möllenkamp werd ontslagen. Hij vecht dit besluit aan.