Prestigieuze show van beeldige beesten

Foto ChriMcGrath/ AFP NEW YORK - FEBRUARY 08: A woman waits for an elevator with her poodle in the basement of the Hotel Pennsylvania on February 8, 2009 in New York City. Competitors and dogs from all across the country have descended on New York ahead of the 133rd Annual Westminster Kennel Club Dog Show. Chris McGrath/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

Een vrouw wacht met haar poedel in de kelder van het Pennsylvania Hotel in New York. Daar wordt sinds gisteren de prestigieuze hondenshow van Amerika gehouden: de 133ste Westminster Kennel Club Dog Show.

De eigenaars van 2.522 honden zullen er tot vandaag hun viervoeters tonen aan de juryleden. De competitie werkt als volgt. Eerst is er een verkiezing per ras. De hondenrassen zijn ingedeeld in verschillende groepen (terriërs, herders, sporthonden etcetera). De mooiste honden van een ras gaan door naar het onderdeel Beste van de Groep. Uiteindelijk blijven de beeldigste beesten over. Zij strijden om de hoofdprijs en eeuwige roem: Beste van de Show.

Dit jaar is het 170ste ras toegevoegd aan de competitie: Doque de Bordeau, ook wel bekend als de Franse mastiff. Kenners zullen onmiddellijk denken aan zijn zware, grove krullen en zijn gedrongen, atletische bouw.

De economische crisis laat zich ook in de wereld van de hondenglamour voelen. De prijs van veel rashonden is gekelderd, er waren dit jaar minder inschrijvingen en ook de kaartverkoop (40 tot 155 dollar per dag) ging niet zo snel als voorgaande jaren.

De deelnemers zaten normaal gesproken aan aan het ‘hondenbanket’. Maar met 250 dollar per kaartje, laten velen het etentje dit jaar aan hun neus voorbij gaan. „We halen wel een hamburger”, zei Mark Grossnickle, eigenaar van golden retriever Tazom tegen persbureau AP.