Pasta truffelroomsaus

Het was een week aan met Stijn, mei 2007, en ik besloot als een prinses maar zeker niet als keukenprinses, een vingeraflikkende maaltijd voor hem te bereiden.

Ik kan niet koken onder druk, dus het was een groot risico, maar dit gerecht kon ik met m’n ogen dicht dus dat durfde ik wel aan. In zijn keuken, ook dat nog.

Pasta met truffelroomsaus:

Goede pasta uit de delicatessenwinkel (of vers nog beter)

4 truffels: een potje van de delicatessenwinkel (verse van Fred de Leeuw uit de Utrechtsestraat in Amsterdam mag ook)

1 scheutje (1 theelepel) truffelolie naar smaak

3 dl koksroom

Een stuk goede parmezaanse kaas

Grove peper en zeezout uit de molen

Rasp de parmezaanse kaas grof. Kook de pasta exact volgens de bereidingswijze van de verpakking. Geen seconde langer, want pasta moet echt al dente zijn, anders is alles verpest.

Neem ondertussen een steelpannetje en maak de room langzaam warm. Rasp hierin de truffels fijn. Voeg een klein scheutje truffelolie toe (pas op niet te veel: hiervan komt die sterke, oh zo lekkere truffelsmaak – maar die mag natuurlijk niet te sterk zijn).

Verwarm het geheel, maar laat het niet koken. Voeg peper en zout uit de molen toe.

Kieper de pasta in het vergiet dat je klaar hebt staan in de spoelbak. Sprenkel hier een klein beetje olijfolie over en schud de pasta om. Nu gaat-ie mooi glimmen en niet meer aan elkaar plakken.

De pasta netjes over twee grote pastaborden verdelen, een mooi hoopje in het midden. Giet de saus royaal in het midden van de pasta erover heen. Niet te veel pasta opscheppen! Dat maakt hem hebberig.

Serveer daarbij een groene salade met balsamicodressing. De dressing maak je als volgt:

8 delen olijfolie

2 delen balsamico-azijn

1 theelepeltje mosterd

peper en zeezout uit de molen

In de sla mag eigenlijk alles wat groen is, maar niet te veel verschillende ingrediënten. Keep it simple. Denk aan: eikenbladsla, komkommer, bieslook, groene paprika, avocado. Bereidingstijd: 10 minuten

In juni gaan we trouwen!

Met welk gerecht won jij het hart van je geliefde? Stuur je recept met een motivatie (niet langer dan 450 woorden) naar next@nrc.nl.

Janneke Vreugdenhil heeft tot 2 maart vakantie. Lezers vullen tot die tijd deze rubriek.

    • Micky van Vollenhoven