Pakistaanse Talibaan onthoofdt gijzelaar

De Pakistaanse Talibaan hebben een video-opname vrijgegeven waarop te zien is hoe zij de ontvoerde Poolse geoloog Piotr Stanczak (42) onthoofden. Eerder hadden de militanten bekendgemaakt dat ze Stanczak hadden geëxecuteerd omdat de regering had geweigerd in ruil voor hem zestig gevangen medestrijders vrij te laten.

Het is de eerste keer dat een westerse gijzelaar in Pakistan wordt gedood sinds de onthoofding van de Amerikaanse Wall Street Journal-verslaggever Daniel Pearl in 2002.

Op de zeven minuten durende video is te zien hoe Stanczak een oproep doet aan de Poolse regering om geen Poolse militairen naar Afghanistan te sturen. Nu zijn er ruim duizend Polen gelegerd. Ook riep hij Polen op om de banden met Pakistan te verbreken, omdat Islamabad niet heeft meegewerkt aan zijn vrijlating.

De geoloog, die in Pakistan werkte bij een oliemaatschappij, werd op 28 september ontvoerd. De Poolse regering heeft de dood van Stanczaks bevestigd. Fragmenten uit de video over de onthoofding waren gisteravond te zien op de Poolse nieuwszender tvn24. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski bevestigde dat Stanczak door de Talibaan werd vermoord. „De video van deze beestachtige executie is authentiek en jammer genoeg moeten we dus het allerergste bevestigen”, zei Sikorski.

De Talibaan chanteren de Pakistaanse regering met het lichaam van Stanczak. Een Talibaan-woordvoerder heeft gezegd dat ze het lichaam pas overdragen als de regering alsnog de gevangenen vrijlaat en stopt met militaire aanvallen op de militanten. Op verschillende plaatsen in de tribale grensregio met Afghanistan voert het leger offensieven uit tegen de Pakistaanse Talibaan. Ook in de Swat-vallei wordt hevig gevochten. In het noordwesten van Pakistan worden nog een Chinese ingenieur, twee Afghaanse diplomaten en een Iraanse diplomaat gegijzeld. Vorige week werd een Amerikaanse medewerker van de Verenigde Naties ontvoerd. (AP, AFP)