Opnieuw overname ziekenhuis

Zorgonderneming MC Groep van Loek Winter neemt een belang in een tweede ziekenhuis. Winter kocht vorige week IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord en heeft bijna een akkoord met het St. Jansgasthuis in Weert.

Winter zegt dat in een gesprek met deze krant. Voor 3 miljoen euro neemt hij een belang van 20 à 30 procent in St. Jansgasthuis. Zijn MC Groep neemt de leiding over. Op een omzet van 60 miljoen behaalde het ziekenhuis vorig jaar naar verwachting 200.000 tot 300.000 euro winst. Dat moet in 2012 3 tot 4 miljoen zijn, zegt directiesecretaris Wencke van der Werf van het St. Jansgasthuis.

Vorige week redde Winter IJsselmeerziekenhuizen van een faillissement. Dit ziekenhuis was in problemen gekomen door wanbeleid. Op een omzet van 55 miljoen euro was de schuldenlast 105 miljoen. „Ik heb vaak gedacht: wat is dit een ziek bedrijf”, zegt Winter. Hij sluit meer overnames niet uit. „Als ik eind dit jaar IJsselmeerziekenhuizen op orde heb, ga ik verder kijken.”

Winter wil snijden in de kosten. Als MC Groep de vestiging in Emmeloord niet voor 1 oktober levensvatbaar krijgt, wil Winter dit deel snel verkopen. Hij denkt volgend jaar een kleine winst te boeken met IJsselmeerziekenhuizen.

Winter kritiseert de geldverspilling in de zorg en de grote ego’s bij bestuurders. „Ik vind het niet verantwoord dat het MC Alkmaar een specifieke scan koopt voor 5 miljoen euro, die één dag per week wordt gebruikt. Maar de bestuursvoorzitter zegt: ‘Ik ben Tarzan, ik bestel zo’n ding’.”

Loek Winter: pagina 3

    • Frits Baltesen