Nissan schrapt 20.000 banen wereldwijd

Tokio. Nissan ontslaat in een reactie op de financiële crisis 8,5 procent van het personeel. Daarmee verdwijnen wereldwijd 20.000 banen bij de Japanse autofabrikant. Nissan, voor 44 procent eigendom van de Franse autofabrikant Renault, verwacht over het afgelopen boekjaar, dat loopt tot maart 2009, een verlies te hebben geleden van 2,2 miljard euro. Het concern zou daarmee voor het eerst in de rode cijfers belanden sinds 2000, toen de samenwerking met Renault, dat voor 15 procent eigendom is van Nissan, begon. ”Wereldwijd staat de auto-industrie op haar kop. En Nissan is geen uitzondering”, lichtte bestuursvoorzitter Carlos Ghosn de cijfers gisteren in Tokio toe. Net als andere autoproducenten heeft Nissan last van de gekelderde vraag naar auto`s in met name Noord-Amerika. Daarnaast drukt de dure yen de winstmarges, doordat in de boeken buiten Japan gerealiseerde omzet en winst lager uitvallen