Nieuwe poëzieroute in Brugge

Het gerenoveerde Guido Gezellemuseum in Brugge vormt vanaf dit najaar het hart van een nieuwe kunst- en poëzieroute, georganiseerd door de dichter Gwy Mandelinck. In het historische Sint-Annakwartier gaan Mandelinck en zijn vrouw Agnes het concept van de Poëziezomers Watou, die zij 28 jaar leidden, toepassen. Op 10 december van dit jaar opent het kunst- en poëziefestival dat als motto heeft Een kleine ritselende revolutie naar een gedicht van Lucebert. De manifestatie duurt tot 23 mei 2010.

Poëziezomers Watou, in de zuidwesthoek van Vlaanderen, verwierf internationale bekendheid door de verrassende combinatie van hedendaagse beeldende kunst en poëzie in een landelijke omgeving van boerenschuren en verlaten stallen. Mandelinck: „Die rurale entourage komt in Brugge helemaal te vervallen. Het evenement wordt geen kopie van Watou. Het zijn in Brugge juist de historische locaties die de inspiratiebron vormen. Gezelle is de belangrijkste negentiende-eeuwse Vlaamse dichter. Hij verdient een hommage. In het museum en het poëzieparcours confronteer ik zijn dichtwerk met dat van Van Ostaijen, Jan Hanlo en Hugo Claus”.

De komst van organisator Mandelinck moet de stad Brugge een hedendaagse impuls geven. Twee jaar geleden nodigde Hugo Vandamme, voorzitter van het Brugs Concertgebouw, Mandelinck al uit met de woorden: „Kom naar Brugge en neem je poëzie mee”. Voor de organisator is het van groot belang dat hij in Brugge in financieel opzicht ongehinderd kan werken. „In Watou moesten we steeds het benodigde geld bijeen sprokkelen. Nu ben ik artistiek adviseur met een heel team om me heen”, aldus Mandelinck. Hij zal de deelnemende dichters selecteren, hoofdconservator Manfred Sellinck van de Brugse musea is verantwoordelijk voor de beeldende kunst.