Milieudefensie staakt gedurig verzet tegen Tweede Maasvlakte

ROTTERDAM. Milieudefensie ziet af van verdere juridische stappen tegen de aanleg en het gebruik van de Tweede Maasvlakte. In ruil daarvoor onderzoekt het Havenbedrijf Rotterdam samen met Milieudefensie hoe de milieuverontreiniging in dat gebied vanaf 2020 met 10 procent omlaag kan. Dat hebben beide partijen gisteren bekendgemaakt. Milieudefensie voerde een jarenlange strijd tegen de Tweede Maasvlakte, onder meer tegen de verleende vergunningen en het bestemmingsplan. ”Er ligt nu een resultaat waar het milieu en de inwoners van Rotterdam wel bij varen”, aldus Frank Köhler, directeur van Milieudefensie. Beide partijen willen bijvoorbeeld meer gebruik maken van walstroom voor schepen. Ook zou de milieuzone voor alleen schonere vrachtwagens in het gebied vergroot kunnen worden. De Tweede Maasvlakte moet de concurrentiepositie van de Rotterdamse haven versterken. De meeste ruimte op het in zee aan te leggen havengebied is gereserveerd voor containeroverslag. Verder zullen chemie- en distributiebedrijven zich hier vestigen. De verwachting is dat de Maasvlakte direct en indirect 8.000 nieuwe banen oplevert. Het eerste containerschip meert volgens plan in 2013 aan.