Krimp economie Letland 10,5 pct

De economie van Letland is in het vierde kwartaal met 10,5 procent gekrompen. Dat heeft het Letse bureau voor de statistiek gisteren bekendgemaakt. Daarmee is Letland, tot voor kort nog de snelst groeiende economie van de Europese Unie, nu de zwakst presterende economie van de 27 EU-landen.

De krimp deed zich vooral voor in de industrie, de detailhandel en bij hotels en restaurants. In februari steeg de werkloosheid tot 8,3 procent, licht hoger dan de 7 procent in januari. In het derde kwartaal, toen de economie nog 4,6 procent kromp vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder, kreeg Letland al een internationaal steunpakket van 7,5 miljard euro toegezegd van het Internationaal Monetair Fonds en enkele Scandinavische landen.

Die steunoperatie volgde op de nationalisering van Parex Bank, de grootste bank van het land, in november. Die dreigde om te vallen. Ook staat de Letse munt al enige maanden onder zware druk. Sinds juni vorig jaar kampt Letland met prijsdalingen (deflatie).

De economische problemen hebben al tot grote sociale onrust geleid in het 2,3 miljoen inwoners tellende land. In januari waren er eerst nog vreedzame demonstraties tegen het regeringsbeleid in het centrum van de hoofdstad Riga, maar die mondden later uit in rellen.

Economen zijn het er niet over eens of Letland al in een depressie verkeert. „Het valt moeilijk te ontkennen”, zegt de aan de Letse tak van de Zweedse Swedbank verbonden econoom Peteris Strautins in een reactie. Anders Svendsen, verbonden aan de Scandinavische bank-verzekeraar Nordea, vindt het voor die conclusie nog te vroeg. „Dan moeten de verwachtingen eerst nog een stuk slechter worden.” Van een depressie is pas sprake als er gedurende langere tijd sprake is van een economische neergang, deflatie en massawerkloosheid. (AP)

Lees een reportage uit Letland op nrc.nl/economie