Italiaanse comapatiënte Eluana overleden

De Italiaanse comapatiënte Eluana Englaro is gisteravond overleden. De strijd die over haar levenseinde is uitgevochten duurt voort.

„Vrij”, kopt de communistische krant Liberazione vanochtend boven een archieffoto van een stralende Eluana. „Ze hebben haar vermoord”, opent Il Giornale, de krant van premier Silvio Berlusconi’s familie. „Niet gestorven, maar vermoord”, stelt ook Avvenire de krant van de bisschoppen.

Premier Berlusconi zei kort na Eluana’s overlijden „verbitterd te zijn, omdat het de regering onmogelijk is gemaakt haar leven te redden”. Hij verwees naar het decreet dat president Giorgio Napolitano vrijdag verwierp, omdat het inging tegen de grondwet en een uitspraak van de Hoge Raad. „Helaas heeft de cultuur van de dood het gewonnen”, aldus Berlusconi, die zijn machtsstrijd met Napolitano voortzet.

Om tien over acht overleed Eluana in de kliniek in Udine aan een volgens haar neuroloog „onverwachte crisis”. Ze was alleen. Vader Beppino Englaro was bij haar moeder, die ook ziek is. Vijf minuten na Eluana’s overlijden weerklonk klokkengelui. Onder haar raam scholden voor- en tegenstanders van haar levensbeëindiging elkaar uit.

Toen het nieuws bekend werd, debatteerde in Rome de senaat over een spoedwet ter hervatting van de voeding van Eluana. Na een minuut stilte, liep de vergadering uit de hand. „Ze is niet dood, ze hebben haar vermoord”, riep een senator. „Schande’’, pareerde de oppositie. De zitting werd geschorst.

Vader Englaro zag op tv hoe iemand „Englaro beul” riep. Hem is politiebewaking toegewezen tijdens het afscheid nemen van zijn dochter vandaag. In een telefonisch interview met dagblad Corriere della Sera zei Englaro zich „ontheemd” te voelen. Hij had veel geleden. „Maar ik moest door. Ik moest de belofte aan mijn dochter inlossen.” Hij koos de juridische weg en niet die van een stille levensbeëindiging. Hij wilde aantonen dat er wetgeving nodig is die „zelfbeschikking” garandeert bij levensbeëindiging.

Een advocaat van Berlusconi zegt Englaro te willen aanklagen wegens moord. Het Vaticaan bidt „dat de verantwoordelijken voor de dood van Eluana zullen worden vergeven door de Heer”. Het parlement overweegt wetgeving.