Integriteit van gedeputeerde onderzocht

De Limburgse commissaris van de koningin Frissen laat een onafhankelijke commissie onderzoek doen naar de betrokkenheid van CDA-gedeputeerde Vrehen bij de ‘Sinterklaas-affaire’ in Echt-Susteren.

De gedeputeerde wordt voor de duur van het onderzoek ontheven van zijn taak als toezichthouder op de financiën van die gemeente.

Hoofdrolspelers in de Sinterklaas-affaire zijn twee wethouders van de gemeente Echt-Susteren, Pustjens (CDA) en Verheesen (Lijst Samenwerking). Die verdeelden 55.000 euro aan Essent-dividend onder het verenigingsleven zonder dat de gemeenteraad daarin gekend werd. De twee wethouders deden het voorkomen of het ging om donaties van hun partij.

Gedeputeerde Vrehen, inwoner van het bij Echt-Susteren horende dorp Nieuwstadt en CDA-lijsttrekker bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2006, duikt in meerdere hoedanigheden in de affaire op. Hij zit in het CDA-bestuur van Echt-Susteren, met wethouder Pustjens in de organisatie van een carnavalsfeest dat van Pustjens 5.000 euro kreeg en hij speelt trombone in de harmonie in Nieuwstadt die 500 euro ontving.

De oppositiepartijen VVD en SP in Provinciale Staten van Limburg hadden de commissaris van de koningin verzocht om een onderzoek door een commissie van wijzen.

Burgemeester Akkermans van Echt-Susteren, voorzitter van het CDA Limburg, liet een intern onderzoek verrichten naar de gang van zaken binnen zijn gemeente. Daaruit bleek dat de handelwijze van de wethouders in strijd is met de Gemeentewet, de Algemene bestuurswet en de Grondwet.

Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken droeg B en W van Echt-Susteren in januari per brief op schoon schip te maken. Volgens haar zijn de integriteit en de publieke ethiek in het geding.

B en W willen de donaties donderdag alsnog door de gemeenteraad laten goedkeuren. De kans bestaat dat andere verenigingen ook geld claimen op grond van het gelijkheidsbeginsel.

SP en VVD in de Tweede Kamer pleiten voor een strafrechtelijk onderzoek naar de wethouders. De PVV vindt dat ze per direct op non-actief moeten worden gesteld.