Gespierde dijen en billen aan basis succes

De Amerikaanse skiester Lindsey Vonn werd ook wereldkampioen afdalen.

Eerder won ze bij de WK skiën in het Franse Val d’Isère de titel op de super-G.

Lindsey Vonn geniet aan de finish van de afdaling in Val d’Isère van haar tweede wereldtitel. Lindsey Vonn of the U.S. reacts after winning the gold medal during the women's Downhill race at the Alpine Skiing World Championships 2009 in the French resort of Val d'Isere February 9, 2009. REUTERS/Ruben Sprich (FRANCE) REUTERS

Lindsey Vonn bevestigde gisteren haar reputatie als ’s werelds beste skiester. Na de super-G vorige week werd ze gisteren in Val d’Isère ook wereldkampioen op de afdaling. De volgende doelen van de 24-jarige Amerikaanse: wereldtitels op de slalom en de reuzenslalom.

Alex Hödlmoser ziet Vonn ruim zes jaar geleden nog haar entree maken in de Amerikaanse skiploeg. Een zeventienjarige – toen nog Lindsey Kildow geheten – die graatmager was en geen skibenen had.

De Oostenrijkse hoofdcoach van de Amerikaanse skiesters wist: hier is werk aan de winkel. Want een voorwaarde om de top te halen is dat een skiester, oneerbiedig gesproken, over gespierde dijen en billen beschikt. Talent en kracht zijn op de skipiste nu eenmaal onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als Hödlmoser Vonns skistijl van destijds in herinnering roept, zegt hij hikkend van de lach: „Met die spaghettibenen van haar waggelde ze over de piste.”

Zijn kwalificatie is allerminst oneerbiedig bedoeld. Integendeel, Hödlmoser heeft veel respect voor Vonn. Hij probeert alleen duidelijk te maken dat ze een grote ontwikkeling heeft doorgemaakt. Een progressie die exemplarisch is voor de sportvrouw én de mens Vonn.

Want Hödlmoser zegt in de twaalf jaar dat hij werkzaam is voor het Amerikaanse team niet eerder zo’n toegewijde skiester te hebben meegemaakt. „Lindsey heeft zich voor de volle 100 procent aan haar sport gecommitteerd. Die instelling verklaart deels haar succes; het heeft haar tot een winnaar gemaakt.”

De hand van Hödlmoser is te zien in haar snelheid. Hij heeft haar geleerd om gedurfd te skiën, de ideale lijn te zoeken, maar ook haar hersens te gebruiken. Met Vonn trof hij een skiester met aanleg. En iemand die volgens hem buitengewoon aerodynamisch is.

De Oostenrijker staat niet versteld van Vonns dominantie de laatste twee seizoenen, vooral op de afdaling. Op die discipline heeft ze ondertussen al elf wereldbekerwedstrijden gewonnen, waarmee ze de score van negen van haar grote Amerikaanse voorbeeld Picabo Street heeft overtroffen.

En volgens Hödlmoser heeft Vonn de top van haar kunnen nog niet bereikt. Waar hij mogelijkheden tot verbetering ziet? In haar techniek. Die is goed, maar niet verfijnd genoeg om ook de finesse van onderdelen als de (reuzen)slalom onder de knie te krijgen. Haar ongepolijste stijl op de afdaling speelt Vonn nog te veel parten om als allround skiester te domineren. En dat is haar streven met het oog op de Olympische Winterspelen over een jaar in Vancouver.

Maar Vonn leert snel, zo blijkt uit haar zege op de slalom bij wereldbekerwedstrijden in het Finse Levi en het Duitse Garmisch-Partenkirchen. Ook de specialisten van de losse heup moeten haar vrezen. Een opvallende doorbraak voor iemand die als kind weliswaar veel slaloms heeft geskied, maar die specifieke techniek ondergeschikt heeft gemaakt aan snelheid.

„Dat was ook noodzakelijk”, doceert Hödlmoser, „omdat het als beginnend skiester onmogelijk is je op alle vier de onderdelen te richten. We hebben ons daarom gefocust op de snelheidsnummers. Nu Vonn de afdaling en de super-G beheerst, oriënteren we ons op de slalomonderdelen.”

Hoewel ze een expressieve Amerikaanse is, zal Vonn haar grote droom voor zichzelf houden. Maar haar streven naar meervoudigheid heeft alles met de naderende Spelen te maken. Vonn werkt aan een scenario dat haar aan goud op alle skionderdelen moet helpen. Ze zal die ambitie niet hardop uitspreken, omdat ze weet hoe dun het lijntje van topsport is, vooral bij een risicosport als skiën.

Vonn is trots op haar prijzen, maar realiseert zich dat haar grootheid alleen gestalte krijgt als ze ook olympische en wereldtitels wint. „Ik vind het belangrijk dat ik ook iets bereik op een groot podium”, zei ze vorige week tegen de New York Times.

In haar achterhoofd speelt het echec van Turijn mee. Bij de Winterspelen van drie jaar geleden viel Vonn in San Sicario tijdens een training voor de afdaling zo hard, dat ze meende haar rug gebroken te hebben. Toen dat niet het geval bleek te zijn, verliet de skiester de trauma-afdeling van het ziekenhuis om vervolgens op vier onderdelen mee te doen. Niet met het gewenste resultaat, want haar beste klassering was de achtste plaats op de afdaling.

Die drijfveer is een tweede natuur van Vonn, maar ook aangekweekt door haar vader Alan Kildown, die zijn dochter als tweejarige al ski’s onderbond. Later verhuisde het gezin, dat naast moeder Linda en zus Karin uit de drieling Dylan, Laura en Reed bestond, speciaal van Lindsey van Buck Hill in Minnesota naar het skioord Vail in de Rocky Mountains.

Vonns moeder zegt in een reportage van het sportblad Sports Illustrated daar achteraf spijt van te hebben, omdat de toeristenplaats Vail volgens haar geen kindvriendelijk oord is. In tegenstelling tot Vonns vader, die in hetzelfde artikel zei niet te begrijpen dat een vakantiedorp door zijn monotonie voor kinderen ook vervelend kan zijn. Maar het staat vast dat die periode van grote invloed op de carrière van Vonn is geweest. En op het gezinsleven, want Vonns ouders zouden later scheiden.

De relatie van Vonn met haar vader is sindsdien verslechterd. Zodanig dat de twee niet meer met elkaar spreken en vader Kildow anderhalf jaar geleden ontbrak op haar bruiloft met de oud-skiër Thomas Vonn. Hij kan niet verkroppen dat zijn dochter een negen jaar oudere man huwde.

Vonn zegt haar geluk te hebben gevonden. En Thomas Vonn wijkt niet van de zijde van zijn echtgenote. Hij heeft zich opgeworpen als haar begeleider in de ruimste zin van het woord. Alleen de trainingen verzorgt hij niet, verder doet hij vrijwel alles. Om die reden kreeg hij in de skiwereld hem de bijnaam ‘sherpa’, een verwijzing naar de Nepalese sjouwers bij klimexpedities naar de Mount Everest.

Vonn en haar echtgenoot wonen in Park City, nabij de olympische skipiste van de Olympische Spelen in Salt Lake City (2002). Tot de regelmatige bezoekers hoort de Duitse skiester, hartsvriendin en concurrente Maria Riesch. Opmerkelijk in een wereld waar afgunst een sterk ontwikkelde eigenschap is. Vanzelfsprekend voor de sociale Riesch, die het echtpaar Vonn afgelopen Kerst bij zich in Duitsland uitnodigde. „Hoe die vriendschap is ontstaan? Gewoon, omdat het tussen ons klikt”, zegt Riesch, die zonder schroom hoog opgeeft van Vonns skikwaliteiten. „Ze heeft een goed gevoel voor de ski’s en weet altijd de ideale lijn te vinden.”

Lees meer over Lindsey Vonn op www.lindseyvonn.com

    • Henk Stouwdam