En ze hadden nieuwe jurken aan

Ik had Margriet van der Linden, de nieuwe hoofdredactrice van Opzij, al veel horen bespiegelen over de vernieuwingen die zij bij Opzij ging doorvoeren. Die arme Margriet moest Cisca Dresselhuys na 254 jaar alleenheerschappij opvolgen, en dat ging met veel vernieuwingsdrift gepaard. Nieuw logo, nieuwe filosofie.

Maar als ik Margriet dingen hoorde zeggen als ‘De nieuwe Opzij moet een huis van debat zijn’ of ‘Het huis van het feminisme heeft vele kamers’, dan werd deze feministe niet erg warm van binnen.

Terug van vakantie vond ik de nieuwe Opzij. ‘Feminisme 3.0 is er!’ stond erin. Ik wist niet dat een blad met een nieuw logo meteen het begin was van een maatschappijwijde omwenteling, maar goed. Margriet van der Linden zette hoog in.

Vanaf de cover keken de vrouwen die bij alle talkshows in het kaartenbakje ‘iets met vrouwen’ zitten mij koeltjes aan. Heleen Mees, Neelie Kroes, Sharon Dijksma en nog wat van die types. Hun haar was flink heen en weer geschud om een net-uit-bedlook te bereiken, en ze hadden nieuwe jurken aan waarin ze onwennig over beige blokken gedrapeerd hingen. Dit alles om, denk ik, uit te stralen dat je wel degelijk feminist kunt zijn én een kanariegele avondjurk kunt dragen.

Maar genoeg over het uiterlijk. Wat was dat Feminisme 3.0, wilde ik weten. Het bleek erg te lijken op Feminisme 2.0 en 1.0. Er was weer veel gekrakeel over de bimbo, waarin iedere Nederlandse vrouw dreigt te veranderen. Natuurlijk kwamen de moslima’s en hun al dan niet intacte maagdenvliezen aan bod. En voor het eeuwigdurende hoofdstuk werk & zorg waren er wat mannen opgetrommeld die opschepten over hun leuke, zingende, bakfietsrijdende, Indonesisch kokende vaderschap. Prima. Maar saai.

De oude feministes, zoals Anja Meulenbelt en Fay Weldon, mochten ook wat zeggen, en die waren het leukste van het hele blad. Fay Weldon gaf Margriet van der Linden, die haar interviewde, ongevraagd het dwingende advies haar ‘eitjes’ in te vriezen, en Anja Meulenbelt verkondigde een opluchtende mening over Heleen Mees: dat feminisme over meer moet gaan dan over vrouwen die topbankier willen worden.

Verder weinig nieuws. Ach ja, dat Opzij interactief wordt. Lees: dat vrouwen op de website op hoge toon met elkaar moeten gaan chatten over fascinerende thema’s als ‘Seksuele bevrijding... Waar ligt de grens?’

‘Start je eigen community zou ik zeggen en doe mee’, riep Margriet van der Linden de lezeressen op.

Ik en mijn eigen community doen even niet mee.

    • Aaf Brandt Corstius