En God schiep Darwin

Bisschop Richard Williamson weigert zijn ontkenning van de Holocaust te heroverwegen, zolang hij niet „de historische bewijzen” heeft kunnen controleren. De halve wereld spreekt er schande van, maar ik zou de zaak van een positieve kant willen zien: een bisschop die hard empirisch bewijsmateriaal eist alvorens hij iets ter harte neemt, lijkt mij een hele stap voorwaarts in de praxis van het Vaticaan. Laat Williamson dus maar lekker de geschiedenis opgraven, zou ik zeggen – misschien duikelt hij per abuis nog wat wrakstukken van de Ark van Noach op. „Jongens, kom snel! Het fossiel van de paashaas! Ik wist ’t!”

Trouwens, onderschat ook het trickle down effect van dit staaltje agnosticisme niet: ik hoorde nota bene Andries Knevel vorige week opbiechten dat hij niet langer het scheppingsverhaal aanhing. „Vroeger geloofde ik dat de aarde in zes dagen geschapen was, nu geloof ik in de evolutietheorie”, reciteerde Knevel in de camera. Deze biecht moet als een oerknal door de gangen van de EO hebben geklonken. „Hemeltjelief, wat nu?” zal directeur Arjan Lock hebben gedacht. Alle verwijzingen naar Andries uit de programmering knippen? Of gewoon Het Elfde Uur omdopen tot Vijf voor Twaalf en via de kijkwijzer een waarschuwing de deur uit doen?

Pas op: dit programma bevat pertinente onzin.

Nee, ik voorzie zware tijden voor de evangelisten. Als zelfs Andries Knevel al de Bijbel in twijfel trekt, is toch het einde zoek, of niet? Voor je het weet wil Tijs van den Brink zondags bijklussen als presentator van PowNed en gaat Arie Boomsma in zijn nieuwe show Vraag ’t Arie aan de Einsteingeneratie uitleggen hoe je een zelfgemaakt pornofilmpje op YouTube zet.

Arme EO. 2009 was toch al hun jaar niet, met al dat gedoe over Darwin. Daar heeft de omroep trouwens wel een leuk gebbetje op gevonden: de site En God schiep Darwin. Zou het echt? Ik geloof best dat God over een flinke dosis zelfspot beschikt – ik bedoel, Hij heeft in een gekke bui ook al eens overal dinosaurusbotten begraven om ons op het verkeerde been te zetten. Maar ik denk niet dat de Heer erop had gerekend dat Zijn Darwingrap zelfs Andries Knevel zou bekeren. Zou God ook Hitler hebben geschapen? Ik weet niet wat de EO op dit moment erger vindt.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg