Denktank: Kremlin is te positief

Een aan de Russische president Medvedev gelieerde denktank heeft zich somber uitgelaten over de Russische economie en roept in een gisteren gepresenteerd rapport op tot politieke en economische liberalisatie.

Op een persconferentie van het Instituut voor Moderne Ontwikkeling zei directeur Igor Joergens gisteren dat de economische crisis niet meer kan worden afgedaan als een infectie die is overgewaaid uit het Westen, zoals de Russische regering voortdurend beweert. Volgens hem is de huidige crisis vooral te danken aan structurele problemen op het gebied van rechtsbescherming van ondernemers, het eenzijdig baseren van economie op de export van natuurlijke grondstoffen en een zwak binnenlands bankensysteem.

Joergens verwees naar het sociale contract dat de afgelopen jaren tussen de Russische bevolking en de toenmalige president Poetin bestond. „Dit contract bestond uit een inperking van de burgerrechten in ruil voor economische welvaart. Op dit moment krimpt die welvaart en moeten evenredig aan deze ontwikkeling de burgerrechten worden uitgebreid.”

Het Instituut van Moderne Ontwikkeling, dat het Kremlin adviseert op economisch gebied, voorspelt zwaar weer voor de Russische economie. Volgens het rapport is de crisis veel ernstiger dan aanvankelijk werd aangenomen en is het einde ervan nog lang niet in zicht. De exportinkomsten zijn gehalveerd vergeleken met een jaar geleden, van de reserves is de afgelopen maanden door onverantwoord handelen eenderde verdampt, de roebel heeft 35 procent van zijn waarde verloren.

Ook lukt het Rusland dankzij zijn recente vijandige buitenlandse politiek niet om buitenlandse leningen te krijgen waarmee het zijn begrotingstekort kan aanzuiveren. Daardoor zijn talrijke grote projecten, bijvoorbeeld op het gebied van infrastructuur of hulp aan noodlijdende bedrijven, niet meer te bekostigen.

Het instituut noemt in zijn rapport de ontwikkeling van het midden- en kleinbedrijf als het enige alternatief om de Russische economie nieuw leven in te kunnen blazen. Ook roept het rapport de regering op maatregelen te nemen om de crisis te bestrijden.

Volgens het rapport is de communicatie tussen Moskou en de regio’s een toenemend probleem aan het worden. Impliciet roept het rapport dan ook op tot afzwakking van het verticale machtssysteem van Poetin, waarin Moskou bepaalt wat er in de verste uithoeken van Rusland moet gebeuren en ieder initiatief van de lokale overheid wordt verboden.

    • Michel Krielaars