Comapatiënte Italië overleden

De Italiaanse comapatiënte Eluana Englaro, die onderwerp was van een politieke controverse over euthanasie, is gisteravond op 38-jarige leeftijd overleden. Op het moment dat ze stierf, debatteerde de Senaat net over een wetsvoorstel van premier Silvio Belusconi om artsen te dwingen haar kunstmatige voeding te hervatten. Die was op verzoek van de familie stopgezet. De Senaat nam een moment stilte in acht na het nieuws van haar overlijden, maar die stilte ontaardde al snel in geschreeuw toen centrum-rechtse en centrumlinkse politici elkaar beschuldigden van pogingen om politieke munt te slaan uit de omstreden euthanasie van Eluana. De zaak heeft Italië de afgelopen maanden flink in beroering gebracht. Englaro lag in coma sinds een auto-ongeluk zeventien jaar geleden. Eind vorig jaar bepaalde de hoogste rechter van Italië dat Eluana’s kunstmatige voeding mocht worden stopgezet. Maar het Vaticaan accepteerde het vonnis van de Hoge Raad, en daarmee de scheiding tussen kerk en staat, niet. Na een maandenlange zoektocht en veel verzet vond Eluana’s vader, Beppino Englaro, een kliniek in Udine bereid hem te helpen. Vrijdag werd haar sondevoeding geleidelijk stopgezet. (AP)