China weerspreekt kritiek

China heeft alle beschuldigingen van mensenrechtenschendingen vandaag in Genève van de hand gewezen. Zo riposteerde de Chinese staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken Liu Jieyi kritiek van Australië over onderdrukking van Tibet door te verwijzen naar de manier waarop Aboriginals worden behandeld door Australië.

De besprekingen deze week in Genève maken deel uit van het zogeheten Universele Periodieke Herzienings-proces (UPR) van de Verenigde Naties waarbij het de bedoeling is dat alle aangesloten lidstaten eens in de vier jaar worden doorgelicht over de wijze waarop zij omgaan met de mensenrechten.

Diverse landen en mensenrechtenorganisaties hebben China aangeklaagd voor onderdrukking van inheemse etnische groepen en politieke tegenstrevers. China wijst deze aantijgingen van de hand als „politieke propaganda bedoeld om de resultaten van China te kleineren”. Een vertegenwoordiger van China zei vanochtend dat zijn land de rechtstaat respecteert en dat China „de bevordering en de verdediging van mensenrechten is toegedaan”.

Landen als Iran, Pakistan, Cuba, Soedan, en Burma zeiden het de Chinese delegatie na: China is een prominente verdediger van de mensenrechten. Het Chinese volk geniet vrijheid van meningsuiting en een vrije pers, etnische minderheden beschikken over alle rechten en het land leeft in vrede en eensgezindheid.

Westerse en Latijns-Amerikaanse landen stelden de onderdrukking aan de kaak van moslims in de provincie Xinjiang. En geheime gevangenissen waar volgens dissidenten politieke tegenstanders worden gemarteld en onderdrukking van religieuze groepen. (Reuters)