Brand in Guo Mao

Dit is het zwart geblakerde Mandarin Oriental hotel in aanbouw op het terrein van het hoofdkwartier van  de Chinese staatstelevisie CCTV  in het zakencentrum Guo Mao de ochtend na de brand. Het 44 verdiepingen tellende gebouw van bijna 160 meter  hoog  dat gisteravond om acht uur vlam vatte, zou 241 kamers, een bezoekerscentrum, een theater

Dit is het zwart geblakerde Mandarin Oriental hotel in aanbouw op het terrein van het hoofdkwartier van  de Chinese staatstelevisie CCTV  in het zakencentrum Guo Mao de ochtend na de brand.

Het 44 verdiepingen tellende gebouw van bijna 160 meter  hoog  dat gisteravond om acht uur vlam vatte, zou 241 kamers, een bezoekerscentrum, een theater en tentoonstellingsruimtes bevatten.

Het  maakt onderdeel uit van het  project van de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Het belangrijkste gedeelte van het complex, de  twee scheefstaande torens die ook wel de broekspijpen worden genoemd, is onbeschadigd.

De totale bouwkosten van het complex worden geschat op 600 miljoen euro.

Het ommuurde CCTV- terrein werd  vanochtend zwaar bewaakt. Aan de noordkant van het CCTV-complex, waar de vuurzee begon, stonden bewakers, politieagenten en soldaten.

Een van de buurtbewoners Chen Li, die op de negentiende verdieping van een belendend appartementencomplex woont, besloot gisteravond om acht uur samen met vrienden naar het vuurwerk te kijken.

Op het dak van het hotel zag zij een klein smeulend vuurtje  dat zich als snel uitbreidde. “Eerst dacht ik, dat het wel mee zou vallen, maar toen de vlammen uit het dak sloegen en de hitte voelbaar was, werd ik bang.”

De meeste omstanders wisten te  vertellen dat CCTV-stafleden hun eigen feestje vierde waarbij illegaal vuurwerk zou zijn afgestoken.

Later op de dag verklaarde ook  woordvoerder Luo Yuan van de  brandweer in Peking dat de brand  zou zijn veroorzaakt door illegaal vuurwerk dat werd afgestoken op een open ruimte te noorden van het terrein.

“CCTV gaf  een bedrijf opdracht meer dan honderd stuks vuurwerk af te steken maar deze waren veel zwaarder dan het vuurwerk dat op elke hoek van de staat verkrijgbaar is. Het bedrijf heeft  herhaaldelijke waarschuwingen van de politie genegeerd,”aldus de woordvoeder.

Volgens Luo worden de leden van de vuurwerkbrigade ondervraagd door de politie. Een brandweerman overleed vanochtend en zeven mensen onder wie zes andere brandweerlieden  liggen buiten levensgevaar in het ziekenhuis.

Vier jaar  geleden   werd  een twaalf jaar durend verbod op het afsteken van vuurwerk   opgeheven. De autoriteiten wilden het vuurwerk uitbannen om het milieu te sparen. Maar de  belangrijkste reden was de onveiligheid. Volgens de bewoners van Guo Mao ging  gisteravond meer vuurwerk de lucht in dan voorgaande edities van het Lantaarnfestival.

Koolhaas’architectenbureau OMA in Rotterdam reageerde geschokt op de brand. ”Hier is zeven jaar aan gewerkt. Het is vreselijk dat het gebouw is verwoest nog voordat het kon worden opengesteld voor het publiek .”

 

 

    • Bettine Vriesekoop