AP wil geld voor gebruik foto Obama

De foto van Michael Cramer en rechts het kunstwerk dat Shepard Fairey maakte. Foto Reuters An undated file picture produced by Michael Cramer uses an image of President-elect Barack Obama by U.S. artist Shepard Fairey (bottom), and an original photograph by Associated Press photographer Mannie Garcia (top), to produce a composite of the two individual images (right) that shows how Fairey may have been inspired by the A.P. photograph. Fairey was arrested on graffiti charges in Boston on February 6, 2009. REUTERS/Michael Cramer (UNITED STATES). FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. Reuters

Het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP) wil geld hebben van de kunstenaar Shepard Fairey omdat hij voor zijn beroemde Obama-poster met het woord ‘HOPE’, een foto van AP zou hebben gebruikt. Fairey is als reactie zelf naar de rechter gestapt omdat het gebruik van de foto volgens onder het citaatrecht valt.

Hoewel Fairey’s afbeelding vorig jaar de campagne van president Barack Obama domineerde, met miljoenen stickers, posters, prentbriefkaarten en mokken, ontdekte AP-fotograaf Mannie Garcia pas twee weken geleden dat een foto van hem uit 2006 was gebruikt. Obama blikt hierop als een profeet naar de Hemel.

De 38-jarige Fairey, begonnen als graffiti kunstenaar in de skateboard-scene van Los Angeles, werd vrijdag in Boston gearresteerd wegens een oude graffiti-zaak. Hij was in Boston voor de opening van een tentoonstelling.

Fairey maakte de poster in eigen beheer, met het woord ‘Progress’ eronder. Toen de poster al snel enorm populair werd, benaderde het campagneteam hem om een paar officiële versies te maken, met het woord ‘Hope’, en andere trefwoorden die beter in de campagne pasten. Het origineel is aangekocht door The National Portrait Gallery.

Dat Fairey een Obama-foto van iemand anders gebruikt, is niets nieuws; hij is een typische recycle-artiest die doorlopend leent uit de kunstgeschiedenis, vooral van protestposters, propagandaposters van president Roosevelts ‘New Deal’-projecten uit de jaren dertig, en posters uit de Sovjet Unie. Dit is te zien aan de Obama-poster en aan zijn ontwerp voor de cd Mothership van Led Zeppelin. Verder recyclede hij eerder de doodskop van de Gestapo, een poster uit Maoïstisch China, en de poster met „Big Brother is Watching You” uit de film 1984 (1956).

Fairey werd bekend met zijn reeksen ‘Obey’ en ‘André The Giant’. Hoewel begonnen als straatartiest, werd hij al snel erkend door grote musea als het MoMA, en kreeg hij ook grote opdrachten, zoals het ontwerpen van cd-hoesjes, als die van de Black Eyed Peas en The Smashing Pumpkins, en de poster van de Johnny Cash film Walk The Line.