Animo voor film groeit sterk in Rusland en Turkije

Straatsburg, 10 febr. - Europese bioscoopzalen hebben afgelopen jaar 920 miljoen bezoekers getrokken; 0,3 procent meer dan vorig jaar. Dat maakte het Europees Audiovisueel Onderzoeksinstituut in Straatsburg bekend. Een opmerkelijke groei werd gezien in de eerst nog relatief `kleine` filmlanden Rusland en Turkije, waar bioscoopbezoek groeide met respectievelijk 16 en zelfs 24 procent. Rusland staat daarmee voor het eerst in de Europese top 5 van filmbezoekcijfers. Het meest `cinefiele` land van de EU blijft Frankrijk met 190 miljoen verkochte kaartjes, waarvan bijna de helft voor binnenlandse films. Alleen in Turkije is de nationale cinema nog invloedrijker, en goed voor een aandeel van 60 procent. Dat lijkt een trend: de vraag voor binnenlandse films groeide in 14 van de 19 EU-landen .