8 redenen om uit te gaan

Carnaval in zwart-wit

1 muziek

Levellers

Nijmegen: Doornroosje. Tijd: 20.30u. Entree: 18 euro. www.doornroosje.nl

Levellers vermengen folk, rock en pop met punk. De Engelse groep staat bekend om hun energieke live- shows. In het voorprogramma punkrock van The Headlines uit Zweden.

2 discussie

Nacht van het Geweld

Tilburg: Sportcentrum UvT, Academielaan 5. Tijd: 20.00-22.30u. Toegang: gratis. www.uvt.nl/sg

Over het fundamentele probleem van de menselijke gewelddadigheid. Welke filosofische, antropologische, sociale en politieke mechanismen zitten achter geweld? Met o.a. Hans Achterhuis, emeritus hoogleraar filosofie, Universiteit Twente, en André Manuel, cabaretier en columnist.

3 imax-film

Van Gogh

Den Haag: Omniversum. Tijd: 11.00u. www.omniversum.nl

Grootbeeldfilm waarin het verhaal van Van Gogh wordt verteld vanuit het perspectief van drie karakters: Ellen Bakhuys, die Van Goghs brieven en aantekeningen in het Van Gogh Museum onderzoekt, documentairemaker Peter Knapp en Vincent van Gogh zelf. Voice-over: Jeroen Krabbé.

4 rechtbank

Amazone, woud van schuld en waarheid

Amsterdam: De Balie. Tijd: 19.30u. Entree: 7 euro. www.debalie.nl

Symbolische rechtbank over de bedreigingen van de Amazone en de vraag: wie is er verantwoordelijk? Met Isolde Hallensleben, Joris Backer, Michel Uiterwaal, Joep Meddens.

5 muziek

Mariee Sioux

Amsterdam: Paradiso. Tijd: 20.30u. Met zit- en staanplaatsen. Entree: 10 euro (excl. lidm.) www.paradiso.nl

Met haar gitaar en haar zang voert de jonge Californische folkzangeres Mariee Sioux (1985) je mee in een wereld van natuurschoon, droomlandschappen en fonkelende sterrenhemels.

6 toneel

Het Volk: Oidiepoes

Meppel: Schouwburg Ogterop. Tijd: 20.00u. www.toneelgroephetvolk.nl

De Griekse tragedie wordt gespeeld als een schoolvoorstelling. De hedendaagse drama’s van de leraren ontnemen het zicht op de Griekse tragedie. De bazige rector flirt met een lerares, en is blind voor de noden van zijn dochter. De docent klassieke talen drinkt. Tournee t/m 4 april.

7 fotografie

Carnavalsdagen

Bergen op Zoom: Markiezenhof. T/m 29 mrt, di-zo 11.00-17.00u. www.carnavalsdagen.nl

Circa 45 grootformaat zwart-witafdrukken van fotograaf Paul van der Stap, die tussen 1995 en 2008 het carnaval vastlegde vanuit de invalshoek van de insider. Als Brabander van geboorte kent Van der Stap het carnaval van binnenuit.

8 wedstrijd

Viva la Focus!

www.vivalafocus.nl

De tweede editie van Viva la Focus!, een festival voor films gemaakt met mobieltjes, vindt plaats op 17 april. Meedoen aan de wedstrijd kan tot 15 april. De website waar je je filmpjes kunt uploaden en kunt stemmen op andermans werk is nu online.