5 redenen om tv te kijken

Een mozaïekfilm over racisme

1 Film

Crash

RTL 8, 20.30-22.45u.

Het even geestige als gruwelijke regiedebuut van scenarioschrijver Paul Haggis gaat over mensen die wonen in Los Angeles en heeft één onderwerp: racisme, dat zich vaak net onder de oppervlakte bevindt, maar zich in deze film een weg naar buiten vecht. Crash is een mozaïekfilm à la Short Cuts en Magnolia. Oscar voor beste film, beste originele scenario en beste montage. (Paul Haggis, 2004).

2 Dromen

Horizon

BBC 2, 22.00-23.00u.

In de aflevering Why do we dream van het populair-wetenschappelijke programma wordt niet alleen de vraag gesteld waarom we dromen, maar ook of het mogelijk is dromen correct en eenduidig te interpreteren.

3 Film

Reservoir Dogs

RTL 7, 22.15-0.05u.

Ondersteund door de bier & snoep-songs van de jaren zeventig en het werk van een briljante cameraman vertelt Tarantino een even agressief als uitbundig verhaal over een groep bankrovers en de nasleep van een mislukte overval. Innemende mannen zijn het, zolang ze zich dat kunnen permitteren. Zo niet, dan ontpoppen ze zich als beesten. Met Harvey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen. (Quentin Tarantino, 1992).

4 Reality

Spy

Ned. 3, 23.00-0.05u.

Meer dan 5.000 kandidaten meldden zich aan voor de Engelse realityserie waarin uiteindelijk acht vrijwilligers onder toeziend oog van oud-CIA en -MI6-agenten strijden om een baan als geheimagent.

5 Film

Hannah and her Sisters

BBC 1, 0.45-2.30u.

Een van de beste komedies van Woody Allen speelt zich, zoals zijn meeste films, af in New York. Michael Caine is heimelijk verliefd op Barbara Hershey, de zuster van zijn vrouw Mia Farrow, terwijl de derde zus (Dianne Wiest) zich laat inpalmen door een mislukte televisiedocumentarist in doodsangst, gespeeld door Allen zelf. (Woody Allen, 1986).

De programmagegevens zijn te vinden op pagina 23