Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de ‘cowboytandartsen’, die ‘hele gebitten de vernieling in helpen’. De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) maakt zich grote zorgen over het groeiend aantal problemen met commerciële tandartsketens die meer oog hebben voor geld dan voor de kwaliteit van de zorg. Ned.1, 18.20-18.40u.

Netwerk. Reportage uit Israël vooruitlopend op de verkiezingen. Twee Nederlandse vrouwen die getrouwd zijn met een Israëliër, één van Arabische, de ander van Joodse komaf, vertellen wat zij verwachten van de verkiezingen na de Gazaoorlog en de wisseling van de macht bij Israëls grote bondgenoot Amerika. Verder aandacht voor de opening van blijf-van-mijn-lijfhuizen voor mannen deze week in de vier grote steden. Twee mannelijke slachtoffers vertellen wat hun is overkomen. Ned.2, 20.25-22.55u.

Nova/Den Haag Vandaag. Verslag van het liquidatieproces dat vandaag in Amsterdam is begonnen en een gesprek met Reza Pahlavi, de zoon van de laatste sjah, die wil bijdragen aan het herstel van de democratie in Iran. Ook aandacht voor de politieke commotie in Italië rond de geplande levensbeëindiging van een comapatiënte. Ned.2, 22.15-22.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. Schaatser Sven Kramer vertelt over de wereldkampioenschappen allround in Hamar. Aaf Brandt Corstius staat Matthijs van Nieuwkerk bij. Ned.3, 19.30-20.20u.

24 uur met ... Wilfried de Jong sloot zich 24 uur lang op met zanger/acteur/entertainer Paul de Leeuw. Ned.3, 20.30-21.20u.

Pauw & Witteman. Strafpleiter Bénédicte Ficq over het grote liquidatieproces dat vandaag is begonnen. Haar kantoor verdedigt een aantal van de verdachten. Verder o.a. kolonel Kees Mathijssen en voorlichter bij Buitenlandse Zaken Peter Mollema, die vertellen over hun verblijf in Uruzgan. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Radar. Consumentenprogramma. Reportage over de persoonsgebonden budgetten (PGB’s) waarmee mensen die chronisch ziek zijn en daarvoor bijzondere uitgaven moeten doen, hulp kunnen inkopen. Er zijn bemiddelingsbureaus die de administratieve rompslomp rondom een PGB uit handen nemen en deze zorg regelen, maar er gaat nogal eens wat mis met de declaraties. Ned. 1, 20.30-21.15u.

Panorama: Gaza, out of the ruins. BBC-correspondent Jeremy Bowen reist door Gaza, tekent persoonlijke verhalen van mensen op achter de frontlinie en onderzoekt of de beschuldigingen van oorlogsmisdaden door Israël terecht zijn. Ook probeert hij te achterhalen of Hamas door de oorlog verzwakt is. BBC 1, 21.30-22.00u.

documentaire

World War II – Behind closed doors. Zesdelige documentaire serie over de Tweede Wereldoorlog , met als centrale vraag hoe Churchill en Roosevelt het voor zichzelf konden verantwoorden om samen te werken met Joseph Stalin, die net zo’n nietsontziende dictator was als Hitler. Aflevering 2 gaat over de deals tussen Churchill en Stalin vlak na de inval van Duitsland in de Sovjet-Unie. Canvas, 22.05-23.00u.

Tegenlicht: Singapore Inc. Documentaire van Shuchen Tan over dit stadsstaatje in Azië. Veertig jaar geleden was het niet veel meer dan een moeras. Het had geen grondstoffen, geen achterland en een laagopgeleide bevolking. Nu is het een van de succesvolste economieën. Politici en zakenlui, onder wie oud-premier Lee Kuan Yew en oud-bestuurder van Akzo-Nobel Kees van Lede verklaren het ‘Singapore-model’. Ned.2, 20.55-21.45u.

Dokument: Slapend rijk. Tweede deel van een documentaire van Frans Bromet, waarin hij een bont gezelschap particuliere beleggers volgt. Door de financiële crisis ziet de één zijn kapitaal verdampen, de ander haalt juist enorme winsten uit de kelderende koersen. Ned.2, 22.55- 23.45u.

drama

Over there. Deel 3 van een Amerikaanse dramaserie over de oorlog in Irak. In elke aflevering zit een militair avontuur waarin de soldaten voor moeilijke ethische keuzes komen te staan. RTL 7, 23.00-23.55u.

sport

Sportjournaal. Verslag van de eerste wedstrijddag van het World Tennis Tournament in Rotterdam. Ned.1, 18.40-19.00u.