Verkerk wint zilver bij judo in Parijs

Judoka Marhinde Verkerk (23) heeft gisteren bij het grandslamtoernooi in Parijs de zilveren medaille behaald. Ze verloor in de finale van de gewichtsklasse tot 78 kilogram van de Française Céline Lebrun, die voor de zesde keer won in Parijs. Beide judoka’s wisten niet te scoren in de reguliere vijf minuten en de drie minuten verlenging, waarna de jury een beslissing moest nemen. Alle drie de juryleden staken het vlaggetje van Lebrun in de lucht.

Verkerk, die in januari al een bronzen medaille behaalde bij een wereldbekerwedstrijd in Sofia, zorgde bij het traditioneel sterk bezette toernooi in Parijs voor de enige Nederlandse finaleplaats. „Ik had een topdag”, zei Verkerk na afloop. „Ik scoor hier veel punten mee voor de wereldranglijst. Dit is een grote stap voorwaarts ten opzichte van mijn concurrente Claudia Zwiers in mijn gewichtsklasse.” Zwiers werd in Parijs in de eerste ronde uitgeschakeld.

Elco van der Geest (-100 kg), terug na blessureleed, werd snel uitgeschakeld. De zoon van de nieuwe technisch directeur van de Nederlandse judobond Cor van der Geest verloor in de tweede ronde van de Fransman Cyril Maret. Ook Grim Vuijsters en Luuk Verbij (beiden +100 kg) kwamen gisteren niet door de tweede ronde. Vuijsters legde het af tegen de Fransman Pierre Robin, Verbij verloor van de Rus Aleksandr Mikalyn.

Edith Bosch betrad in Parijs voor het eerst dit seizoen de tatami voor een wedstrijd. De winnares van olympisch zilver (2004) en brons (2008) verloor gisteren in de gewichtsklasse tot 70 kilogram in de tweede ronde van de Japanse Kunihara. Zaterdag werden Elisabeth Willeboordse, Anicka van Emden (beiden -63 kg) en Dex Elmont (-73 kg) uitgeschakeld in de kwartfinales. Jeroen Mooren, Leon Borgsteede (beiden -60 kg), Aziz Mesaoudi, Neal van de Kamer (beiden -66 kg), Maarten van Liempd (-73 kg) en Kitty Bravik (-52 kg) verloren ook vroegtijdig.

In Parijs mochten coaches voor het eerst niet langs de mat hun judoka’s begeleiden. Het leidde bij de Nederlandse bondscoaches tot protest. Een ludieke actie van Maarten Arens en Marjolein van Unen, die de hal wilden betreden met een T-shirt met de tekst ‘We have to shut up’ (‘We moeten onze mond houden’), vond geen gehoor. De internationale bond reageerde boos en dreigde zaterdag met verwijdering. Gisteren werd de regel versoepeld. (ANP)