Van Basten komt steeds meer onder druk

Marco van Basten staat onder druk bij Ajax, omdat hij voor veel verantwoordelijk is.

Na de 4-1 nederlaag tegen Vitesse is het, na Rotterdam, nu ook crisis in Amsterdam.

De supporters van Ajax waren gisteren vroeg vertrokken, ruim voor het einde van de wedstrijd tegen Vitesse. Foto Pro Shots seizoen 2008 / 2009 , 08-02-2009 vitesse - ajax 4-1 ajax ans verlaten ruim voor het einde de tribunes Pro Shots

Na de onrust bij Feyenoord en PSV over de tegenvallende prestaties, is het nu ook bij Ajax crisis. Trainer Marco van Basten kon dat niet meer ontkennen toen hij gisteren werd geconfronteerd met een ontluisterende nederlaag tegen Vitesse (4-1) en met nieuw supportersoproer bij thuiskomst voor de poort van de Arena. In de laatste vier duels veroverde Ajax slechts één punt, thuis tegen Heracles. De komende dagen en weken zal moeten blijken of de voormalige Europees voetballer van het jaar net als Gertjan Verbeek (Feyenoord) en Huub Stevens (PSV) zijn conclusies trekt naar aanleiding van de gang van zaken en opstapt.

Van Basten maakte in Gelredome een ontgoochelde indruk, maar er klonk ook strijdvaardigheid door in zijn commentaren. Aan zijn bezieling zal het niet liggen. Maar wat moet je doen als de terreur van de straat het heeft voorzien op jou en je gezin?

Van Basten zei vrijdag, nadat supporters het trainingsveld hadden betreden, dat het „weleens door zijn hoofd is geschoten” het bijltje erbij neer te leggen. Gisteren voegde hij eraan toe: „Dat is toch niet onlogisch?” En vervolgens: „We kunnen niet anders doen dan met z’n allen keihard werken.” Van Basten heeft zich in een extra kwetsbare positie bij Ajax gemanoeuvreerd door ook de taak van technisch directeur op zich te nemen. Dit nadat hij clubicoon Johan Cruijff buiten de deur had gezet.

Van Basten mag verantwoordelijk worden gesteld voor de ruim 34 miljoen euro aan aankopen die Ajax heeft gedaan. Maar ook voor de spelers die er juist niet zijn bij Ajax. Ogenschijnlijk heeft hij genoegen genomen met het uitblijven van een vervanger van spits Klaas Jan Huntelaar, die nu op de loonlijst staat van Real Madrid. Van Basten creëerde ook een situatie waardoor smaakmaker Kenneth Perez vertrok. Zijn vervanger op de plek van ‘nummer 10’ , Miralem Sulejmani, de man van 16 miljoen, voldeed ook tegen Vitesse niet aan de verwachting.

Het verschil met Verbeek en Stevens is dat de chemie tussen Van Basten en zijn spelersgroep waarschijnlijk beter is. Zo zei Gregory van der Wiel na het echec tegen Vitesse: „Van Basten is een goede trainer. Dat wij nu in een slechte fase zijn beland, ligt echt aan de spelers.” Toch zal verdediger Bruno Silva geen fan zijn van Van Basten. De oud-bondscoach hield zijn transfer naar AS Roma tegen, maar stelt hem niet op. Ook Leonardo was in de winterstop het liefst vertrokken (naar Panathinaikos). Bij zijn invalbeurt tegen Vitesse kon hij wederom geenszins imponeren.

Luis Suarez weet dat hij door diverse Europese topclubs wordt gevolgd. Noodgedwongen schuift Van Basten regelmatig met de dribbelaar, dan weer naar rechts, dan weer naar het centrum. Suarez maakte gisteren uit een vrije trap van Emanuelson het enige doelpunt voor Ajax. Maar verder was zijn optreden zonder bezieling en ver beneden peil.

Van Basten zei dat hij een reactie had verwacht van de spelers na het onthutsende gelijkspel tegen Heracles (2-2) en het supportersincident van vrijdag. Maar in plaats daarvan was de wedstrijd na drie kwartier al beslist in het voordeel van Vitesse. Ajax speelde tegen zijn gewoonte in met drie verdedigers en leed op het middenveld veel balverlies. Daarvan profiteerde Vitesse, dat Lasse Nilsson heeft gehuurd van Saint-Etienne. De oud-speler van Heerenveen scoorde voor rust twee keer, waarvan de eerste treffer verdacht veel op buitenspel leek. Het derde doelpunt kwam op naam van de Sloveen Dalibor Stefanovic, ook een huurling, maar dan van het Israëlische Maccabi Petah Tikva.

In de tweede helft ging Ajax met vijf aanvallers spelen. Dat leverde nauwelijks kansen op, laat staan doelpunten. Vitesse daarentegen profiteerde wel weer van de weifelende Ajaxdefensie. Ricky van Wolfswinkel maakte 4-1 na een actie van Santi Kolk. En of het allemaal nog niet genoeg was wachtte Ajax bij terugkeer in de Arena een onaangename verrassing, toen de spelersbus voor de poort van het stadion door woedende supporters werd tegengehouden. Pas na de toezegging dat er een gesprek komt tussen de fans en spelers – en mogelijk ook Van Basten – konden de belaagde Ajacieden naar huis.

    • Erik Oudshoorn