Uitspraak premier irriteert coalitie

Binnen de coalitie is irritatie ontstaan over de opmerking van premier Balkenende afgelopen zaterdag dat de hypotheekrenteaftrek ongemoeid zou blijven zolang hij premier is. Zijn coalitiepartners zien dat als een poging partijpolitiek gewin te halen uit de discussie rond de aanpak van de economische crisis.

Dat zeggen bronnen binnen de PvdA en de ChristenUnie. Balkenende zou zich als dé verdediger van de hypotheekrenteaftrek hebben willen opwerpen. Volgens de woordvoerder van de premier ontstond zaterdag na mediapublicaties het beeld dat aan de renteaftrek gemorreld zal worden.

Na de ministerraad zei Balkenende vrijdag dat „onorthodoxe stappen” nodig waren om de crisis te bezweren. Een ambtelijke werkgroep bereidt een breed advies voor waarin alle maatregelen aan de orde komen die het kabinet kan nemen om de economie te stimuleren. Dat advies is volgende week klaar. Dan beginnen binnen de coalitie de besprekingen over welke maatregelen nodig zijn.

Nadat enkele media nadrukkelijk hadden bericht dat de hypotheekrenteaftrek niet langer onbespreekbaar was voor het kabinet, besloot Balkenende dit expliciet uit te sluiten. Onlangs zei hij in de Tweede Kamer dat hij hieraan zijn politieke lot verbindt. „Dat staat nog steeds”, zegt zijn woordvoerder. Balkenende overlegde zaterdag niet met zijn coalitiepartners, zeggen bronnen. ChristenUnie-fractieleider Arie Slob noemt de opstelling van Balkenende „veel te voorbarig” en „niet verstandig”. Ook de woordvoerder van Rouvoet noemt het optreden van de premier „onverstandig”.

Om de ambtelijke werkgroep niet voor de voeten te lopen, willen PvdA en ChristenUnie nu niet meer ingaan op de hypotheekrenteaftrek. Maar duidelijk is dat zij, net als het CDA, op dit moment weinig voelen voor een beperking van de belastingaftrek voor woningbezitters. Dat zou de economie op korte termijn zeker niet stimuleren. In een al eerder gepland overleg met de premier, de vicepremier en de drie fractievoorzitters zal de recente ruzie donderdag volgens bronnen aan de orde kunnen komen.

Commentaar: pagina 7

Kredietcrisis: pagina 9