Tophonkballer ?positief? in 2003

De beroemdste en volgens kenners meest getalenteerde honkballer van Amerika, Alex Rodriguez, is in 2003 twee keer positief bevonden op het gebruik van anabolen steroïden. Dat meldde zaterdag het Amerikaanse blad Sports IIlustrated op basis van twee bronnen.

De 33-jarige Rodriguez is de best betaalde honkballer in de Verenigde Staten. In 2003 werd hij gekozen tot meest waardevolle speler in de Amerikaanse profcompetitie. Volgens Sports Illustrated staat de naam van Rodriguez op een lijst van 104 honkballers in de Major League die in 2003 bij dopingcontroles positief zijn bevonden op spierversterkende middelen. De honkballer, door supporters ‘A-Rod’ genoemd, weigerde commentaar te geven. Hij verwees naar de honkballersvakbond.

Rodriguez tekende in 2007 voor tien jaar bij de New York Yankees. Die overeenkomst kan hem maximaal 305 miljoen dollar (ongeveer 236 miljoen euro) opleveren. In 2003 speelde Rodriguez voor de Texas Rangers.

De Major League Baseball-organisatie wilde het nieuws niet bevestigen. Volgens een woordvoerder werden dopingtesten in 2003 weliswaar voor het eerst uitgevoerd, maar waren ze anoniem en stonden er nog geen sancties op overtredingen. De MLB verklaarde wel ontstemd te zijn dat resultaten van dopingtesten gepubliceerd worden.

Volgens de woordvoerder is in 2004 door de MLB op basis van de resultaten van 2003 een antidopingbeleid ingevoerd met sancties. De testen in de hoogste klasse van het Amerikaanse profhonkbal zijn volgens de woordvoerder de strengste van alle profsporten.

De ‘positieve’ testen kwamen aan het licht tijdens de onderzoeken naar het Bay Area Laboratory, het laboratorium in Oakland dat dopingmiddelen maakte en distribueerde in de hele Amerikaanse sportwereld, zoals in de atletiek.

Sports Illustrated verklaarde informatie over de positieve dopingtests in het honkbal te hebben gekregen van onderzoekers. Maar zij willen anoniem blijven om het onderzoek naar meer dopinggevallen niet te veerstoren.

Rodriguez is de derde beroemde Amerikaanse honkballer die in korte tijd in verband wordt gebracht met het gebruik spierversterkende middelen. Eerder werden ‘homerunkoning’ Barry Bonds en Roger Clemens beschuldigd. Rodriguez lijkt op weg het homerunrecord van Bonds te verbeteren. ‘A-Rod’, die een slechte reputatie heeft in honkbalkringen en ‘A-Fraud’ wordt genoemd, staat op 553. Bonds op 762.

Op 2 maart moet Bonds voor de rechter verschijnen. In een eerdere rechtszaak verklaarde hij nooit anabole steroïden te hebben gebruikt. Het onderzoek naar Clemens is in volle gang. Hij verklaarde vorig jaar in een gerechtelijke hoorzitting dat hij nooit anabole steroïden en groeihormonen heeft toegediend.