The Boss boos over ticketfusie

Rockster Bruce Springsteen heeft zich in felle bewoordingen uitgesproken tegen het mogelijk samengaan van kaartjesbedrijf Ticketmaster en concertorganisator Live Nation, een fusie die de muziekindustrie wereldwijd kan veranderen.

Met de fusie die zijn nastreven, komen zowel de kaartverkoop, het eigendom van concertzalen, de organisatie van optredens en festivals, de verkoop van merchandise en de platenlabels waar muzikanten onder contract staan in de handen van één bedrijf.

De Californische bedrijven zijn ook actief in Nederland. Ticketmaster verkoopt kaartjes voor theaters, bioscopen en concerten, Live Nation is via dochter Mojo Concerts eigenaar van festivals als North Sea Jazz en Pinkpop.

Op zijn website levert Springsteen felle kritiek op de mogelijke fusie. „Het enige dat het kaartjessysteem nog slechter zou maken voor de fan is als Ticketmaster en Live Nation samen één systeem zouden optuigen, waarmee we terug zouden zijn bij een bijna-monopolie in de verkoop van kaartjes.” Springsteen, heeft het e-mailadres van een hoge Ticketmaster-werknemer op zijn site geplaatst en roept fans op politici aan te schrijven.

De aanleiding van Springsteens woede is een vorige week verkeerd uitgepakte verkoopactie. Fans die kaartjes wilden kopen voor een Springsteenconcert werden via de website van Ticketmaster doorgeleid naar een zustersite, TicketsNow, die alleen kaartjes verkoopt ver boven het tarief. Springsteen is „furieus” en verdenkt Ticketmaster ervan stiekem winst te hebben willen maken. Volgens hem waren er gewoon nog kaartjes beschikbaar.

De openbaar aanklager van de staat New Jersey heeft de zaak in onderzoek. Op Springsteens site staat ook een excuusbrief van Ticketmasters bestuurder Irving Azoff, die schrijft dat zijn bedrijf „oprecht probeerde te doen wat het beste was voor de fans”.

Lees Springsteens brief over Ticketmaster op nrc.nl/kunst