Talibaan Pakistan doden Poolse gijzelaar

De Pakistaanse Talibaan hebben gisteren een video-opname vrijgegeven waarop te zien is hoe zij de ontvoerde Poolse geoloog Piotr Stanczak (42) onthoofden. Een dag eerder hadden de militanten bekendgemaakt dat ze Stanczak hadden geëxecuteerd omdat de regering had geweigerd in ruil voor hem zestig gevangen medestrijders vrij te laten.

Het is de eerste keer dat een westerse gijzelaar in Pakistan wordt gedood sinds de onthoofding van de Amerikaanse Wall Street Journal-verslaggever Daniel Pearl in 2002.

Op de zeven minuten durende video is te zien hoe Stanczak een oproep doet aan de Poolse regering om geen Poolse militairen naar Afghanistan te sturen. Nu zijn er ruim duizend Polen gelegerd. Ook riep hij Polen op om de banden met Pakistan te verbreken, omdat Islamabad niet heeft meegewerkt aan zijn vrijlating.

De geoloog, die in Pakistan werkte bij een oliemaatschappij, werd op 28 september ontvoerd bij Attock, ongeveer halverwege Islamabad en Peshawar. Zijn Pakistaanse chauffeur en lijfwacht werd bij die ontvoering doodgeschoten.

De Poolse regering heeft vanochtend de dood van Stanczaks bevestigd. Fragmenten uit de video over de onthoofding waren gisteravond al te zien op de Poolse nieuwszender tvn24. De zender bracht alleen onduidelijke beelden van Stanczak in Pakistaanse kleding en besloot om de executie zelf niet in beeld te brengen.

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski bevestigde ook dat Stanczak door de Talibaan werd vermoord. „De video van deze beestachtige executie is authentiek en jammer genoeg moeten we dus het allerergste bevestigen”, zei Sikorski. „Nu we onze landgenoot niet meer kunnen redden, zullen we er alles aan doen om zijn lichaam naar Polen te brengen en om zijn moordenaars te straffen.” In samenwerking met het ministerie van Justitie is een aanhoudingsbevel uitgevaardigd.

De Talibaan chanteren de Pakistaanse regering nu met het lichaam van Stanczak. Een Talibaan-woordvoerder heeft gezegd dat ze het lichaam pas overdragen als de regering alsnog de gevangenen vrijlaat en stopt met militaire aanvallen op de militanten. Op verschillende plaatsen in de tribale grensregio met Afghanistan voert het leger offensieven uit tegen de Pakistaanse Talibaan.

Ook in de Swat-vallei wordt hevig gevochten. In het noordwesten van Pakistan worden nog zeker een Chinese ingenieur, twee Afghaanse diplomaten en een Iraanse diplomaat gegijzeld. De ontvoering van een Amerikaanse medewerker van de Verenigde Naties, vorige week in de provincie Baluchistan, is opgeëist door een separatistische Baluchse beweging. (AP, Reuters, AFP)