RTL: dé probleemwijk is de Kolenkitbuurt

Rotterdam. De grootste probleemwijk van Nederland is de Kolenkitbuurt in Amsterdam-West. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een ranglijst van `Vogelaarwijken`, vernoemd naar voormalig minister van Wonen, Wijken Integratie Ella Vogelaar, die deels in het bezit is van de nieuwszender. RTL Nieuws heeft een beroep op de Wet openbaarheid bestuur gedaan om de vertrouwelijke lijst van het ministerie van VROM openbaar te kunnen maken. Na een rechtszaak die de minister aanspande en verloor, oordeelde de Raad van State dat openbaarmaking `extra stigmatiserend` voor de buurten zou zijn. RTL Nieuws zegt met de openbaarmaking een bijdrage te willen leveren aan een `open en fair debat` over de wijken. De top-10 van probleemwijken:

1) Kolenkit, Amsterdam

2) Pendrecht, Rotterdam

3) Oude Noorden, Rotterdam

4) Bloemhof, Rotterdam

5) Ondiep, Utrecht

6) Rivierenwijk, Deventer

7) Spangen, Rotterdam

8) Oude Westen, Rotterdam

9) Heechterp-Schieringen, Leeuwarden

10) Noord-Oost, Maastricht