Portugese wint Jazz Vocalisten Concours

Jazz Nederlands Jazz Vocalisten Concours. Gehoord: 8/2 Theater de Spiegel, Zwolle.

Het negende Nederlands Jazz Vocalisten Concours is gisteren gewonnen door de Portugese zangeres Maria João Mendes. Zij toonde zich van de zes finalisten de sprankelendste verschijning die imponeerde met haar virtuositeit en timing in onder meer Jobim’s Agua de Beber, gezongen met alleen een bas. Mendes ontving een geldprijs van 2000 euro en mag op tournee.

Mendes, die studeert aan het Brusselse Koninklijk Conservatorium, sprong eruit met haar ongedwongen podiumpresentatie. Ze had pit en flair, en nam voor zich in met een warmbloedige jazzstijl. Dat ze daarbij een voor de hand liggend stijlmiddel koos, publieksparticipatie, was zonde, maar ze maakte er wel een zinnige improvisatie van. In 2008 won Mendes ook de Erasmus Jazz Prijs.

Voor dit Nederlands Jazz Vocalisten Concours in Zwolle meldden zich dit jaar 34 vocalisten aan – meer dan ooit. Dat valt te verklaren door het succes van eerdere winnaars als zanger Wouter Hamel, voor wie het met dit zangconcours allemaal is begonnen. Dit weekend werd gelet op improvisatie en techniek. Maar vooral een gedreven projectie van de stemmen bleek belangrijk voor de jury. Niet iedereen beschikt immers over een natuurlijk zanginstinct.

Slechts een handvol zangers wist van bekende jazzstandards iets eigens te smeden. Het meeste avontuur kwam van de verrassend veelzijdige Simin Tander. Dat zij uiteindelijk de derde prijs kreeg was onterecht. Haar sterke optreden week af van het geijkte repertoire. Tander toonde zich een authentiek talent die haar jazz kruidt met oriëntaalse klanken en vrije intuïtief geplaatste noten.

De tweede prijswinnares, de Turkse Sanem Kalfa, viel op met haar bewerking van Coltrane’s Giant Steps met daarop Turkse teksten. Ook in haar lichte heldere zang waren er sporen van Oosterse mystiek. De zangeres, tevens celliste, werd geprezen om haar diepgang Op de slotavond met zes finalisten, won de 19-jarige Lonneke Lenferink, de jongste kandidaat, met haar frisse maar nogal bestudeerde manier van zingen de publieksprijs (1000 euro).

    • Amanda Kuyper