Plant en Krauss: vijf Grammy?s

Voormalig Led Zeppelin-voorman Robert Plant heeft samen met zangeres Alison Krauss vijf Grammy’s gewonnen. Het duo kreeg de onderscheidingen, onder andere voor beste album van het jaar, voor hun cd Raising Sand. De Nederlandse dirigent Bernard Haitink en zijn Chicago Symphony Orchestra kregen een Grammy voor hun uitvoering van Sjostakovitsj’ Vierde symfonie.

Haitink won vannacht in Los Angeles als enige Nederlander een Grammy. De Nederlandse producer/dj Junkie XL, die was genomineerd voor zijn remix van Madonna’s 4 Minutes, viel buiten de prijzen.

De Grammy’s zijn de belangrijkste prijzen in de muziekindustrie, maar het werd vooral een Brits feestje. Zo ging de prijs voor beste single naar het Britse Coldplay voor het nummer Viva la Vida. Hun gelijknamige plaat werd uitgeroepen tot beste rockalbum van het jaar. De Britse debutant Adele, die vorig jaar indruk maakte met haar album 19 werd uitgeroepen tot beste nieuwkomer. Ze versloeg daarmee haar Britse concurrente Duffy, die vorig jaar eveneens veel succes boekte met haar debuutalbum Rockferry.

De rapper Lil Wayne, wiens album Tha Carter III vorig jaar het meest verkochte album in de Verenigde Staten was, was genomineerd voor de meeste Grammy’s: acht in totaal. Uiteindelijk ging hij met vier prijzen naar huis, waaronder die voor het beste rap-album.

De uitreiking in Los Angeles werd gekenmerkt door emoties. Zangeres Jennifer Hudson, bekroond met een prijs voor beste r&b act, barstte in tranen uit bij het zingen van haar liedje You pulled me through, dat herinneringen oproept aan haar moeder, broer en neefje die vorig jaar werden vermoord. Zanger Chris Brown zou optreden tijdens de ceremonie, maar zat in plaats daarvan op het politiebureau. Daar werd hij ondervraagd over zijn betrokkenheid bij de mishandeling van een vrouw, zaterdagnacht.