Plan voor museum Marten Toonder

De Stichting Het Toonder Auteursrecht wil een museum voor de Nederlandse stripauteur Marten Toonder opzetten. Dit heeft Charles Loyen van de stichting bevestigd.

Het museum zou in 2012 moeten opengaan, het honderdste geboortejaar van de tekenaar die bekend werd met zijn personages Tom Poes en Heer Olivier B. Bommel. Marten Toonder overleed in 2005 op 93-jarige leeftijd.

De leiding van het museum wil naast het tonen van Toonders werk ook workshops aan talentvolle jonge striptekenaars geven. „Zijn die workshops succesvol, dan willen we een opleiding voor illustratoren opzetten”, aldus Loyen. In België bestaat zo’n opleiding al.

Financiers voor het museum zijn nog niet gevonden. „Maar Toonders doelgroep is veelal vijftig jaar en ouder, en onder hen bevindt zich een aantal gefortuneerde mensen”, meent Loyen. Het is nog niet bekend waar het museum moet komen, maar Loyen en de zijnen denken aan Amsterdam of Rotterdam, de geboortestad van Marten Toonder.

Naast een museum zijn er ook vergevorderde plannen voor een tekenfilm. Marten Toonder maakte in 1983 de film Als je begrijpt wat ik bedoel, maar was er zelf niet tevreden over. „Een nieuwe animatiefilm zou in de lijn van Als je begrijpt liggen”, aldus Loyer. De hoofdrol gaat waarschijnlijk naar Bommels metgezel Tom Poes.