Papieren modeshow van de ex-koning der popseks

Prince: 21 Nights Kosmos uitgevers, 256 blz. € 59,50

Prince: 21 Nights Kosmos uitgevers, 256 blz. € 59,50

Plotseling lag er een stapel van in de goede, oude cd-winkel: 21 Nights, het eerste boek van Prince. Ruchtbaarheid was er niet gegeven aan de publicatie van dit fotoboek, gelardeerd met gedichten en songteksten van Prince. De titel doet vermoeden dat het een verslag is van de 21 optredens die Prince op 21 avonden in september 2007 gaf in de O2 Arena in Londen. Maar dat is het maar ten dele. Weliswaar zijn de foto’s van Randee St. Nicholas, maar van de concerten is niets te zien. Wél van het hotel waar Prince &co verbleven in Londen.

Met 21 Nights keert Prince (’58) onverwacht terug naar een eeuwenoud medium. Onverwacht, omdat hij een internetpionier was. Al een jaar of tien geleden, distribueerde Prince zijn muziek via internet. Wie, tegen betaling uiteraard, lid was van zijn NPG Music Club, kon nieuwe nummers, concerten en cd’s downloaden die niet in platenzaken te koop waren. Prince was onverminderd productief – tot oktober 2007. Na zijn 21 uitverkochte concerten in de O2 Arena in Londen, waarvan hij op internet uitgebreid verslag had gedaan, ging zijn site op zwart. Toen de internet-Prince spoorloos verdween, was hij al een jaar bezig om iedereen die in zijn ogen onrechtmatig gebruik maakte van zijn beeltenis te bedreigen met gerechtelijke stappen. Met succes: op internet was nog maar heel weinig van hem te zien en te horen. Alleen op zijn fansite verschenen nog schaarse berichten.

Maar onlangs publiceerde de Los Angeles Times een interview met Prince waarin hij aankondigde dat er binnenkort drie nieuwe albums van hem uitkomen. En nu is er dan 21 Nights. Het brengt het boek Sex in herinnering, dat Madonna, de andere ster van 1958, uitgaf in 1992. Maar terwijl in dit roemruchte fotoboek Madonna zelf bijna naakt allerlei seksuele handelingen verrichtte, bevat het boek van de voormalige koning van de popseks slechts licht erotische verbeeldingen van fantasieën over mooie, kortgerokte kamermeisjes die door sleutelgaten kijken.

Prince’ boek is eerst en vooral een modeshow, waarin hij zijn gigantische garderobe toont. Achterin 21 Nights staat van elk kledingstuk de ontwerper vermeld. Het wemelt niet alleen van Versace en Roberto Cavalli, ontwerpers die je verwacht van Prince, maar ook van Ann Demeulemeester en Dirk Bikkembergs. Bij het boek zit de cd Indigo Nights, opgenomen tijdens de concerten die Prince gewoontetrouw geeft na zijn hoofdoptredens in kleine clubs. Op zulke concerten, zo ook in Londen destijds, speelt hij veel hits van anderen, zoals Whole Lotta Love van Led Zeppelin en Baby Love van Mother’s Finest.

Bernard Hulsman

Voorproefjes zijn te horen op een nieuwe Prince-site: www.lotusflow3r.com.

    • Bernard Hulsman