overzicht speelronde 22

Na tien competitiewedstrijden zonder tegentreffer moest doelman Sergio Romero van AZ zaterdag in het met 3-1 gewonnen duel met Willem II de bal weer eens uit het net halen. De jacht van Romero op recordhouder Heinz Stuy werd na een kwartier spelen gestuit door Saïd Boutahar. De tegentreffer haalde de koploper van de eredivisie niet uit de ‘winning mood’.

De ploeg van Louis van Gaal liet zeker na rust weer het swingende voetbal uit de eerste maanden van het seizoen zien. Na de snelle gelijkmaker van Moussa Dembélé bepaalden Maarten Martens en de sterk spelende topscorer Mounir El Hamdaoui de eindstand op 3-1. Door het puntenverlies van de concurrenten FC Twente en Ajax deed AZ dit weekeinde opnieuw goede zaken in de strijd om de landstitel. De voorsprong op FC Twente bedraagt nu liefst elf punten.

PSV heeft de jacht op de tweede plaats ingezet. Onder interim-coach Dwight Lodeweges won de landskampioen gisteren voor de derde keer op rij. Volendam werd met 5-3 verslagen. De Zweedse spits Ola Toivonen had een hoofdrol. Hij scoorde eenmaal en bereidde een treffer voor, maar veroorzaakte ook twee tegendoelpunten en kreeg na rust rood. Ook Volendam moest met tien man verder na een rode kaart voor Jack Tuijp wegens een charge tegen Ibrahim Afellay.

Real Madrid won voor de zevende keer op rij. Door een doelpunt van Higuain versloeg de nummer twee van de Primera Division Racing Santander met 1-0. Koploper Barcelona won met 3-1 van Sporting Gijón en heeft nog steeds twaalf punten voorsprong.

In de Italiaanse Serie A heeft Internazionale de druk op de concurrenten verhoogd. De koploper won met 3-0 van Lecce. Zlatan Ibrahimovic, Luis Figo en Dejan Stankovic waren trefzeker voor Inter. Stadgenoot AC Milan bleef tegen hekkensluiter Reggina steken op 1-1. Kaká voorkwam met zijn gelijkmaker een blamage voor de rossoneri, maar raakte ook geblesseerd aan zijn voet en ontbreekt enkele weken. Juventus maakte geen fouten en won – weliswaar moeizaam – met 2-1 bij Catania. Vicenzo Iaquinta bezorgde Juve een voorsprong, maar werd daarna van het veld gestuurd. Morimoto bracht Catania langszij; Christian Poulsen maakte in blessuretijd 2-1.

Manchester United blijft koploper in Engeland. De ploeg van manager Alex Ferguson won met 1-0 bij West Ham United. Doelman Edwin van der Sar incasseerde voor de dertiende maal op rij geen tegentreffer. Ryan Giggs maakte het enige doelpunt. Dirk Kuijt en Fernando Torres bogen voor Liverpool in de slotfase een 2-1 achterstand tegen Portsmouth om, waardoor de ploeg van Rafael Benitez alsnog met 3-2 won. Aanvoerder Steven Gerrard ontbrak door een blessure.

De andere topclubs in de Premier League lieten weer steken vallen. Na het gelijkspel (0-0) op eigen veld tegen Hull City kreeg coach Felipe Scolari van het in een vormcrisis verkerende Chelsea veel kritiek. Ook Arsenal zag de achterstand op United groter worden. Tegen stadgenoot Tottenham Hotspur moest Arsenal – met tien man na een tweede gele kaart voor Emmanuel Eboué – genoegen nemen met een gelijkspel: 0-0. Nigel de Jong bezorgde zijn club Manchester City de zege tegen Middlesbrough: 1-0.