Nissan schrapt 20.000 banen

Nissan ontslaat in een reactie op de financiële crisis 8,5 procent van het personeel. Daarmee verdwijnen wereldwijd 20.000 banen bij de Japanse autofabrikant.

Nissan, voor 44 procent eigendom van de Franse autofabrikant Renault, verwacht over het afgelopen boekjaar, dat loopt tot maart 2009, een verlies te hebben geleden van 2,2 miljard euro. Het concern zou daarmee voor het eerst in de rode cijfers belanden sinds 2000, toen de samenwerking met Renault, dat voor 15 procent eigendom is van Nissan, begon.

„Wereldwijd staat de auto-industrie op haar kop. En Nissan is geen uitzondering”, lichtte bestuursvoorzitter Carlos Ghosn de cijfers vandaag in de Japanse hoofdstad Tokio toe. Net als andere autoproducenten heeft Nissan last van de gekelderde vraag naar auto’s in met name Noord-Amerika. Daarnaast drukt de dure yen de winstmarges, doordat buiten Japan gerealiseerde omzet en winst in de boeken lager uitvalt.

In Japan schrapt Nissan, de derde autobouwer van het land, 12.000 banen, de resterende 8.000 ontslagen vallen elders. Een verdere uitsplitsing heeft het concern niet bekendgemaakt.

Nissan stuurde eerder in eigen land al 2.000 tijdelijke arbeidskrachten naar huis. In het Verenigd Koninkrijk schrapte Nissan eerder al 1.200 arbeidsplaatsen. In de Verenigde Staten is 1.200 medewerkers aangeboden om vervroegd met pensioen te gaan en in Spanje is het werk tijdelijk stilgelegd.

De top van Nissan krijgt over het afgelopen boekjaar geen bonussen en levert net als het hogere management 10 procent van zijn salaris in. Lager geplaatste leidinggevenden moeten 5 procent van hun salaris inleveren. Directeur Ghosn heeft laten weten in te zijn voor een werkweek van vier in plaats van vijf dagen en lagere salarissen voor alle werknemers. „Op die manier ben je direct klaar om opnieuw te starten als de crisis voorbij is.” (Reuters, AP)