Liefde en koken

Een man is weduwnaar. Sinds het overlijden van zijn vrouw is hij opgehouden met spreken, maar niet met dagelijks voor haar koken. Onmachtig afscheid te nemen, giet hij al zijn liefde in soepen en curry’s die onaangeroerd blijven staan.

Een vrouw is blind en stom. Iedere week krijgt ze bezoek van een jongeman, de zoon van de weduwnaar. Op een dag neemt hij eten voor haar mee. Ze proeft. Ze knikt. Het smaakt haar goed. De zoon neemt nu telkens eten voor haar mee. De vrouw geniet. Ze vraagt: kan je vader eens dit voor me maken? Of dat?

Eén dag is de zoon verhinderd. Hij vraagt zijn vader de vrouw te bezoeken. Wanneer de weduwnaar tegenover de vrouw staat, pakt ze door de tralies van de voordeur zijn hand. Ze aarzelt, herkent hem niet. Dan ruikt ze het eten dat hij heeft meegenomen. Ze lacht. Haar lach zegt: dus dit is de man die van mij houdt.

Of de weduwnaar en de doofstomme vrouw – Theresa Chan is haar naam en dit verhaal is op haar biografie gebaseerd – nog lang en gelukkig leven, vertelt de film Be with me niet. Ik wilde deze geschiedenis graag met je delen gezien het thema waarover het hier de komende weken gaat: liefde gaat door de maag. Het bestaat echt. Koken als communicatiemiddel. Als vorm van hogere verleidingskunst.

Ik ben de rest van de maand weg, dus deze kolom is aan jullie.

Onweerstaanbare kippenleverpaté:

200 g roomboter

2 sjalotjes, gesnipperd

1 teen knoflook, fijngehakt

2 takjes tijm

300 g biologische kippenlevers, gehalveerd

100 ml Calvados

100 ml appelsap

1 blaadje witte gelatine

Fruit de sjalot, knoflook, 1 takje tijm en een snufje zout zachtjes in 50 gram boter. Draai het vuur hoger en bak de kippenlevers tot ze nog net ietsje roze van binnen zijn. Blus af met een flinke scheut drank. Dit kan gaan vlammen (zet de afzuigkap uit), maar dooft vanzelf. Laat afkoelen, verwijder het takje tijm en pureer de rest in de keukenmachine. Voeg in twee of drie keer de rest van de boter toe, terwijl de machine loopt.

Maak de paté op smaak met zout en versgemalen peper. Werk hem door een zeef en doe hem over in een patépot of schaaltje. Zet dit potje even in de koelkast en week intussen de gelatine in koud water.

Laat de de appelsap samen met het restje Calvados in een steelpan inkoken tot de helft. Knijp het gelatineblaadje uit, los het op in de hete vloeistof en wacht tot het begint te geleren.

Leg het tweede takje tijm op de paté en schenk de appelgelei erover. Laat nog een paar uur opstijven in de koelkast.

Janneke Vreugdenhil

Kijk op nrc.tv voor een uitgebreide kookdemonstratie van deze kippenleverpaté.

Janneke Vreugdenhil heeft tot en met 27 februari vakantie.

    • Janneke Vreugdenhil