Kwetsbare Van Basten heeft al aan opstappen gedacht

Marco van Basten gisteren bij Vitesse-Ajax. (Foto WFA) WFA28T:VITESSE-AJAX:ARNHEM;08FEB2009-Marco van Basten wordt steeds somberder als Ajax-coach, als hij Vitesse met 4-1 ziet winnen. WFA/fr/str.Frank Renia WFA

Vitesse4Ajax1

Ruststand 3-1. 7. Nilsson 1-0, 15. Suarez 1-1, 40. Stevanovic 2-1, 44. Nilsson 3-1, 68. Van Wolfswinkel 4-1. Scheidsrechter: Wiedemeijer. Toeschouwers: 21.775.

Na de onrust bij Feyenoord en PSV over de tegenvallende prestaties, is het nu ook crisis bij Ajax. Trainer Marco van Basten kon dit gegeven niet meer ontkennen toen hij gisteren werd geconfronteerd met een ontluisterende nederlaag tegen Vitesse en nieuw supportersoproer bij thuiskomst voor de poort van de Arena. In de laatste vier duels veroverde Ajax slechts één armzalig puntje tegen Heracles.

De komende dagen en weken zal blijken of de voormalige Europees voetballer van het jaar net als Gertjan Verbeek (Feyenoord) en Huub Stevens (PSV) zijn conclusies trekt en opstapt.

Van Basten maakte in de Gelredome een ontgoochelde indruk, maar er klonken toch ook woorden van strijdvaardigheid in zijn commentaren. Aan zijn bezieling zal het niet liggen. Maar wat moet je doen als de terreur van de straat het heeft voorzien op jou en je gezin? De supporter die hem vorige week in de Arena uitmaakte voor pannenkoek heeft niet alleen navolging gekregen op internet maar ook in de spreekkoren in de stadions.

Van Basten zei vrijdag, nadat supporters de training hadden verstoord, dat het „wel eens door zijn hoofd is geschoten” ermee te stoppen. Gisteren voegde hij eraan toe: „Dat is toch niet onlogisch?” En vervolgens: „We kunnen niet anders doen dan met z’n allen keihard werken. Ik zie dit als een nieuwe uitdaging.”

Van Basten heeft zich in een extra kwetsbare rol bij Ajax gemanoeuvreerd door min of meer ook de taak van technisch directeur op zich te nemen. Dit nadat hij persoonlijk de grote clubicoon Johan Cruijff buiten de deur zette. Van Basten is het uithangbord van Ajax geworden, zoals dat in het rapport Coronel wordt verwacht van een algemeen directeur.

Van Basten mag verantwoordelijk worden gesteld voor de ruim 34 miljoen euro aan aankopen die er werden gedaan. Maar ook voor de spelers die er juist niet zijn bij Ajax. Ogenschijnlijk heeft hij genoegen genomen met het uitblijven van de vervanger van spits Klaas Jan Huntelaar, die nu op de loonlijst staat van Real Madrid, en tevens creëerde hij een situatie waardoor smaakmaker Kenneth Perez vertrok. Zijn vervanger op de plek van nummer 10, Miralem Sulejmani, de man van 16 miljoen, voldeed ook tegen Vitesse niet aan de verwachting.

Het verschil met Verbeek en Stevens is dat de chemie tussen Van Basten en zijn spelersgroep waarschijnlijk meer voorstelt. Zo zei Gregory van der Wiel na het echec tegen Vitesse: „Van Basten is een goede trainer. Dat wij nu in een slechte fase zijn beland, ligt echt aan de spelers.” Toch zal Bruno Silva geen fan zijn van Van Basten. De voormalige bondscoach hield een transfer van de reserve naar AS Roma tegen. Ook Leonardo was in januari het liefst vertrokken (naar Panathinaikos). Bij zijn invalbeurt kon hij tegen Vitesse wederom geenszins imponeren. Luis Suarez – dan weer spits, dan weer rechtsbuiten – weet dat hij door diverse Europese topclubs wordt gevolgd. Hij maakte gisteren uit een vrije trap van Emanuelson wel het enige doelpunt voor Ajax, maar verder was zijn optreden zonder bezieling en ver beneden peil.

Van Basten zei dat hij wel een reactie had verwacht van de spelers na het onthutsende gelijkspel tegen Heracles (2-2) en het incident van vrijdag, toen supporters het trainingsveld betraden. In plaats daarvan was de wedstrijd na drie kwartier al beslist in het voordeel van Vitesse. Ajax speelde geheel tegen zijn gewoonte in met drie verdedigers en leed op het middenveld veel balverlies. Daarvan profiteerde Vitesse, dat in oud-Heerenveenspeler Lasse Nilsson een spits heeft die het verschil kan maken.

De van Saint-Etienne gehuurde Zweed scoorde voor rust twee keer waarvan de eerste treffer verdacht veel op buitenspel leek. Het derde doelpunt van Vitesse werd gemaakt door de Sloveen DaliborStevanovic, ook al een huurling. In de tweede helft speelde Ajax met vijf aanvallers. Dat leverde nauwelijks kansen op. Vitesse profiteerde weer van de schutterende Ajax-defensie. Ricky van Wolfswinkel maakte 4-1 na een actie van invaller Santi Kolk.

Of het allemaal niet genoeg was wachtte Ajax bij terugkeer in de Arena nog een onaangename verrassing toen de spelersbus voor de poort van het stadion door woedende supporters werd tegengehouden. Pas na de toezegging dat er een gesprek komt met de fans konden de aangeslagen Ajacieden naar huis.

Bij dat onderhoud zouden vanmiddag de nieuwe algemeen directeur Rick van den Boog, technisch manager Danny Blind en Van Basten spreken met vertegenwoordigers van de diverse supportersgroeperingen die Ajax ‘rijk’ is.

    • Erik Oudshoorn